/  Blog

Kad neće san na oči, isprobajte ove trikove

Nepotpun san ili njegov loš kvalitet mogu da imaju vrlo ozbiljne posledice po čoveka. Mnoge studije su pokazale da loš san ima negativno delovanje na radnu sposobnost i pažnju.

 

San

Foto: Pixabay

Problem sa snom i nemogućnost da zaspite predstavljaju stres za organizam. što dodatno ugrožava vaš san, ali i preko potreban odmor, koji je neophodan iscrpljenom organizmu.

 

U želji da zaspite može da prođe i više sati. Ne znate zbog čega vam se, kad legnete, ne spava i zašto vam je mozak “budan”, iako ste fizički umorni.

Međutim, postoje načini da pomognete sebi da brže zaspite i dobijete energiju za naredni dan.

 

Uspostavite rutinu

Ukoliko želite da vam san bude redovan, trebalo bi da uspostavite rutinu u spavanju, koja podrazumeva odlaženje u krevet na vreme. To ćete postići tako što ćete sebe naterati da svako veče odlazite na spavanje u isto vreme.

 

Dobra večernja rutina staviće vas u raspoloženje da očekujete san i odmor, a raspored aktivnosti je takav da mu se, na kraju dana, radujete. Rutina može da bude duža ili kratka, ali je bitno da je konstantna i da podrazumeva da uvek ležete u isto vreme, kao i da ustajete u isto vreme (čak i vikendima).

 

Nemojte bespotrebno da ležite

Ako ne možete dugo da zaspite, ustanite i radite nešto što ne zahteva previše fizičkog ili mentalnog truda. Pokušajte da, na primer, čitate ili pišete, slušate muziku, slažete garderobu...

 

Izbegavajte kafu, čaj, cigarete i tešku hranu

Stimulansi poput kofeina i nikotina neće vam pomoći da zaspite. Sam obrok kasno uveče nije naročito loša stvar, ali bi trebalo da izbegavate hranu koja će vam teško leći i zbog koje ćete se osećati neprijatno. Doduše, gledajte da ne idete u krevet gladni jer vam ni to neće pomoći da zaspite.

 

Rashladite prostor u kojem spavate

Brojne naučne studije pokazale su da postoji idealna temperatura za spavanje i ona je neobično niska, oko 18 stepeni celzijusa. To ne znači da morate da se smrzavate, ali je poželjno da se ne pregrevate u krevetu jer toplota remeti određene faze sna (poput veoma bitne REM faze). Gledajte da uvek spavate u provetrenoj prostoriji.

 

Trenirajte ranije

Vrlo kasni treninzi čine suprotno od onoga što želite da postignete. Pokušajte da trening provučete u rano predveče ili ranije u toku dana kako bi se telo opustilo. 
Ovi saveti ne garantuju da ćete uspeti da zaspite. Ako mislite da postoji neki dublji problem, najbolje je da posetite lekara.

 

 

 

Izvor: B92Ostavi komentar:

Konkuriši na praksu