/  Blog

Kako da kvalitetno provedeš slobodno vreme?

Da li je način na koji provodimo slobodno vreme nebitan ili je važno da u njemu istinski uživamo, dobro se odmorimo i zabavimo?

 

Slobodno vreme

Foto: Pixabay

Slobodno vreme nije samo vreme u kome smo rasterećeni od obaveza, već je to vreme za nas, vreme kada radimo ono što nas najviše ispunjava. Ako ste skloni da gubite ovo dragoceno vreme, onda vam možda treba nekoliko saveta kako da ga provedete na kvalitetan način.

 

Čitanje

Pod čitanjem ne mislimo na čitanje statusa na društvenim mrežama i senzacionalističkih članaka. Pod čitanjem mislimo na neku dobru knjigu koja će vas baciti u neka nova razmišljanja, inspirisati, otvoriti neke nove poglede, ali i opustiti i zabaviti. Pronađite nešto dobro i korisno, istinski uživajte u vremenu za sebe.

 

Sport

Gledati sport na tv-u može biti okej način da izgubite dva ili tri sata ne radeći ništa. Ali, da li zaista želite da izgubite dva-tri sata ne radeći ništa? Svakako da je mnogo bolji način da za to vreme odradite neke lagane vežbe u kući, odete do teretane, prošetate, pa čak i obično istezanje ili joga će vam doneti mnogo više blagodeti nego sedenje na kauču u buljenje u ekran.

 

Gluma

Možda obožavate da gledate filmove, pa čak ponekad i svratite u pozorište, ali niste nikad imali dovoljno hrabrosti da se i sami okušate u svetu glume ili ste smatrali da to nije za vas. Možda je sad pravi trenutak da umesto nekoliko filmova i serija nedeljno, zapravo krenete na glumačku sekciju i umesto da gledate kako drugi glume, i sami počnete da kreirate likove iz dela i da učestvujete u raznim predstavama i nastupima – kvalitetno slobodno vreme, zar ne?!

 

Umetnost

Pored glume, bavljenje bilo kojom vrstom umetnosti je daleko plemenitije od gubljenja vremena na društvenim mrežama. Crtajte nešto, pišite, plešite, pravite nakit itd. Uživaćete dok stvarate nešto novo i lepo, a pri tom ćete imati osećaj ispunjenosti (umesto onog ispraznog osećaja koji biste imali nakon dva sata na društvenim mrežama). Stvaranje nam daje živost i dok stvaramo osećamo se uzvišeno. Stvarajte nešto novo, nešto svoje, pa taman to bilo i neko neobično jelo sa egzotičnom dekoracijom – bitno je da ste uložili vreme u stvaranje.

 

Biljke i životinje

Počnite da uzgajate biljke ili usvojite neku životinju. Videćete koliko je predivan osećaj kada vam oni uzvrate vašu pažnju i ljubav – biljke svojim rastom i zelenilom oplemeniće svaku prostoriju, a životinje svojom iskrenom zahvalnošću i ljubavlju.

 

Volontiranje i humanitarni rad

U slobodno vreme možete da se priključite dobrotvornim organizacijama i svojim sposobnostima doprineste opštoj dobrobiti u društvu. Kada činite nešto dobro, a za uzvrat ne tražite i ne očekujete ništa, osetićete se plemenito, a taj osećaj se ne može kupiti novcem. Plemenitost je put do sreće, a čineći dobre stvari za druge ne samo da ćete nekoga učiniti srećnim, već će i vaš život, a ne samo slobodno vreme, dobiti jedan puni smisao.

 

 

 

Izvor: Omladinske NovineOstavi komentar:

Konkuriši na praksu