/  Blog

Kako da se izboriš sa tremom na javnom nastupu

„U početku beše reč – In principio verbum erat.“

 

Javni nastup

Foto: Pixabay

Sve je krenulo od Grka i Rimljana davnih dana u petom veku pre Hrista… Sve više se uviđala moć reči, ali i moć treme…

 

Ljudi su se od davnina služili rečima sve veštije i veštije kako su uviđali njihovu moć. Spontano je nastala veština koja je vremenom postala predmet izučavanja nauke i danas ima značajnu primenu u najširim odnosima komunikacije i interakcije sa ljudima. Jednostavno rečeno „retorika hrani besedništvo“. Koliko god da izučimo teoriju o retorici, koliko god da nastupa besedničkih imamo, uvek ostaje večito pitanje – kako da se rešimo treme?

 

Ne postoji jednostavno rešenje – samo rad na sebi i na svom samopouzdanju.

 

Reč ima izuzetnu moć. Isto tako trema ima izuzetnu moć. Koliko reč može da vas uzdigne toliko trema može da vas unazadi. Ukoliko se ona pojavi na vašem nastupu ne smete da bežite od nje, već se sa njom suočite tako što ćete je ignorisati i hrabro se koncentrisati na ono što govorite. Svaki put će samopouzdanje biti veće a trema manja, što je posledica vežbe i iskustva.

 

Nemojte da imate prevelika očekivanja u samom početku nastupanja. Nemojte se pitati zašto mi se opet pojavila trema, zašto me obuzima i da li ću pasti u nesvest. To je zato što razmišljate o njoj, hranite je svojim mislima i ona sebi daje na značaju.

 

Zapitajte se pre nastupa šta je to čega se bojite najviše i šta je najgore što može da se desi. Zar nije bilo koji odgovor besmislen u odnosu na strah koji osećate? Znajte da ne postoji situacija koju ne možete improvizovati. Uvek je najbolja vodilja – dobra namera, tako sve se može popraviti samo mislite dobronamerno i pozitivno.

 

Uvek imajte na uglu usana spremam blag osmeh tokom nastupa koji ćete začas razvući u datom trenutku i tako ćete rasterati strahove. Vežbajte, radite na sebi i postaćete sjajan govornik, a trema neće više biti najveći unutrašnji neprijatelj na nastupu.

 

 

 

Izvor: Omladinske Novine Ostavi komentar:

Konkuriši na praksu