/  Blog

Kako da se rešite onih kao... poštapalica

Jednostavan trik da se oslobodite… znate... uzrečica.

 

Poštapalice

Foto: Mondo/G. Sivački

Prosečna osoba govoreći upotrebi pet poštapalica u minutu. Recimo… "ako mene pitate", "znači", "ono kao" i slično.

 

I iako je ova vrsta "pomagala" česta, naročito među ljudima koji nisu vešti govornici, preterana upotreba poštapalica narušava vaš kredibilitet na razgovoru za posao, na ispitu, a u svakodnevnim situacijama ubija interesovanje osobe sa kojom razgovarate za ono što imate da kažete.

 

Sledeći put kad sebe "uhvatite" da ste spremni da preko usana prevalite još jedno "znači" ili nešto slično, zastanite i napravite kratku pauzu umesto toga.

 

"Ljudi koji su vešti u obraćanju javnosti, dobri govornici, često prave pauze od dve ili tri sekunde, ponekad i duže", piše za Harvard Business Review Noa Zandan, osnivač i izvršni direktor kompanije Quantified Communications.

 

"Prosečan govornik, s druge strane koristi samo 3,5 sekundi pauze u minutu, a to nije dovoljno."

 

Iako će vam se ta kratka pauza možda činiti kao čitava večnost, praveći je, ostavićete utisak smirene osobe koja je potpuno sabrana i opuštena. Ovo je naročito dobra taktika za ljude koji imaju strah od javnih izlaganja.

 

Psiholingvističke studije su pokazale da se poštapalice često i koriste da bi se izbegla pauza koja nam je potrebna da bismo smislili sledeću rečenicu, ili ako nam "pobegne misao", ali umesto da tu tišinu po svaku cenu pokušavate da popunite, prosto napravite pauzu i dajte sebi vreme koje vam je potrebno.

 

Umesto da kažete još jedno "znači", udahnite duboko i nastavite gde ste stali.

 

Kada su mudro upotrebljene, pauze doprinose pozitivnom utisku, između ostalog i zato što osobi ili osobama koje vas slušaju daju vremena da obrade ono što ste upravo rekli.

 

Ali, to važi samo za pauze koje nisu duže od pet sekundi.

 

Ipak, možda će vam, kao i za odvikavanje od bilo čega drugog biti potrebno malo vremena. Ako niste sigurni da li i u kojoj meri se služite poštapalicama, bolju sliku ćete steći ako zamolite prijatelje ili članove porodice da, na primer, udare dlanom o dlan svaki put kad izgovorite neku.

 

 

Izvor: Mondo

 Ostavi komentar:

Konkuriši na praksu