/  Blog

Kako da smirite svaku raspravu

Rasprave i svađe umeju da budu veoma neprijatne i neretko odu u smeru u kojem ne želimo. Evo šta da radite kada želite da sprečite da svađa eskalira.

 

Talk

Foto: Pixabay

Brojni su razlozi zašto može da izbije svađa, ali ako malo pogledate neki obrazac, videćete da se sa istim ljudima najčešće raspravljate o istim stvarima. Možda nije loše da zapišete teme zbog kojih najčešće započinje svađa u vašem slučaju, a onda pročitajte i strategije koje će vam pomoći da efikasno umirite svađu.
 

Ako je reč o osobi koju dobro poznajete, ubacite malo humora u razgovor.

U tome vam mogu pomoći saveti starijih bračnih parova. Naime, trinaestogodišnja studija emocionalnog ponašanja parova otkrila je da kako parovi stare, ubacuju sve više humora u interakciju.
 
Zato, sledeći put kada budete imali raspravu sa prijateljem, kolegom, članom porodice... pokušajte da u razgovor ubacite malo humora, kada vidite da preti da rasprava dobije neke ozbiljnije razmere. Ali, pazite na tajming jer ne želite da osoba sa kojom se raspravljate pomisli da je ne shvatate ozbiljno. Jer, svi znamo da taj osećaj da vas neko ne shvata ozbiljno može samo dodatno da podgreje svađu. Štaviše, to je ponekad i glavni razlog za svađu.
 

Tražite ili pružite drugu šansu.

Ako vidite da svađa ide u pogrešnom smeru, tražite drugu šansu ili je pružite osobi sa kojom se raspravljate. Bićete iznenađeni koliko ljudi to cene, jer ćete time priznati da stvari mogu da se kažu i na ljubazniji, prijatniji način.
 

Pomozite osobi sa kojom se raspravljate da sačuva staloženost. 

 
Ako vam kaže nešto što vam se učini grubim, možete da im pružite priliku da se isprave. Na primer, možete je upitati: "Nisi to stvarno mislio/la, zar ne?" ili "Znam da ne želiš da bude neprijatan/na". Zaprepastiće vas kako će ih "osvestiti" vaše dobre namere i verujte, ceniće to, a svađa će se umiriti.
 

Kupite malo vremena. 

Ako stvari previše brzo prete da eskaliraju i čini vam se da gubite kontrolu nad sopstvenim osećanjima, da ne možete da mislite jasno, zatražite pauzu.

 

Kratka pauza će vam pomoći da izbegnete nepotrebne uvrede i neprijatne stvari koje biste možda izgovorili u afektu. Dakle, recite: "Sada nije dobar trenutak" ili "Treba mi malo vremena da razmislim o tome". Tako ćete drugoj osobi staviti do znanja da vam je važno ono što govori i da to želite da čujete, ali ne sada. Definitivno ne želite da ostavite utisak da vam nije važno šta druga osoba misli ili govori. I naravno, ako kažete da ćete drugi put razgovarati o nečemu, održite reč.

 

Napravite pauzu, dišite i razmislite pre nego što nešto izgovorite. 

Čak i kratka pauza od dve, tri sekunde može da vam pomogne da napravite pametniji izbor reči. A svi znamo kako gorke reči i nesporazumi mogu da zabole... Koliko puta ste poželeli da možete da povučete reči koje ste izgovorili u raspravi? Pazite, i ne izgovarajte baš prvo što vam padne na pamet..

 

 

 

Izvor: MondoOstavi komentar:

Konkuriši na praksu