/  Blog

Kako da zauvek kažete zbogom lošim navikama?

Svako od nas ima barem jednu nesnosnu i lošu naviku, koju sebi konstantno zamera. Bilo da je reč o nemogućnosti da održite kontinuitet u ma čemu, o lošim prehrambenim navikama, nezdravom rasporedu spavanja, odlaganju obaveza, krajnje je vreme da se jednom zauvek obračunate sa lošim navikama i okrenete novi list.

 

Navika

Foto: Pixabay

Znamo da sad sledi ono opravdanje, da je to lakše reći, nego učiniti, ali to zapravo pada u vodu, ako svom “problemu” priđete na pravi način. Da biste iskorenili svoje loše navike, prvo morate dobro razmisliti o njima, a onda…

 

Otkrijte ključ vašeg problema

Kada uočite da imate neku lošu naviku, zaista je bitno da malo premotate film unazad i da zaključite u kojim situacijama se ona javlja i zbog čega se ponavlja. Na taj način otkrićete suštinu vaše loše navike i moći ćete da je sasečete u korenu.

 

Promenite okolnosti

Teško je da promenite loše navike ako su okolnosti i način života, kao i okruženje još uvek isti. Ako želite da promenite loše navike, potrebna vam je temeljna i detaljna promena i onoga što tu naviku uzrokuje. Recimo, kada odlučite da se hranite zdravo, nećete u kući zadržati gomilu slatkiša i ostalih nezdravih grickalica i na taj način sebe izložiti iskušenju, već ćete se okružiti zdravim namirnicama i omogućiti sebi zdravu užinu u kriznom trenutku.

 

Nađite alternativnu dobru, za svoju lošu naviku

Svemu je potrebna neka alternativa. Ako je vaša loša navika to što provodite sate na društvenim mrežama, odložite telefon, ali u trenutku dosade, poželećete da prelistate instagram i “ubijete vreme”. Umesto toga kupite karte za pozorište ili pročitajte neku novu knjigu. Dobra alternativa je važna i preduslov je za definitivno iskorenjenu lošu naviku!

 

Dajte sebi vremena

Vreme je važno, a ni jedna se navika ne može iskoreniti preko noći. Možda ćete u jednom trenutku podleći iskušenju, ali to nikako ne znači da treba da dignete ruke od svog dotadašnjeg truda. Uredu je da vam je potrebno vreme i da ponekad pogrešite, samo je važno da pružite sebi razumevanje i podršku i na taj način, promena zaista neće izostati.

 

 

 

Izvor: Lepota i zdravljeOstavi komentar:

Konkuriši na praksu