/  Blog

Kako do radnog iskustva ako se još školujete

Da je 2010. godine, kada sam diplomirao na fakultetu, postojala ovakva ponuda praksi kao što je to danas, bilo bi mi mnogo lakše da se pripremim za tržište rada jer bi na brži i lakši način došao do izuzetnog sastojka svakog CV-ja, tj do radnog iskustva. Na taj način bi imao odgovor na pitanje nad pitanjima što se tiče zapošljavanja diplomaca, a to je „kako da se zaposlim kada u svakom oglasu traže radno iskustvo, a ja tek završio školu?“.

 

Posao

Foto: Pixabay

Pravilo u razvijenim zemljama je već ustaljeno i sasvim je normalno da se stažira tokom studiranja ili pri kraju studiranja ali kod nas je taj trend tek došao zahvaljujući IT industriji. Ona je „probila led“ pronalazeći kadrove na završnim godinama studiranja na fakultetima poput FTN-a u Novom Sadu, FON-a i ETF-a u Beogradu i sl. IT kompanije su i dalje predvodnici ovog talasa i sada već traže kadrove koji su na trećoj godini studiranja ili čak ulažu na razne načine u opremanje prostorija i osavremenjavanje sredstava za rad na pomenutim naučnim ustanovama.

 

Preko 100 konkursa za prakse na jednom mestu

Prateći taj trend kompanije su počele da promovišu prakse i za studente koji dolaze iz drugih sfera obrazovanja, pa se tako traže studenti na završnim godinama mašinskog, elektrotehničkog, ekonomskog fakulteta. Ponuda praksi na našem sajtu trenutno broji preko 100 konkursa.

 

Sada ostaje pitanje samo, da li završiti studije prvo ili paralelno sticati i radno iskustvo?

 

Kao osoba kroz čije ruke prolazi na desetine oglasa dnevno, mogu reći da je poslodavcima radno iskustvo u vrhu prioriteta i da sa razlogom postoji ona šala među tražiocima posla „25 godina starosti i 10 godina iskustva, pa kako?“. Naravno da niko ne očekuje da ste supermen i da znate sve sa 25 godina ali svakako ćete biti cenjeni kandidat ako ste kao student završne godine obavili bar jednu ako ne i više radnih praksi u nekoj renomiranoj firmi, to znači da ste stekli osnovne okvire poslovne kulture i pre svega pokazali inicijativu. Takvi ljudi su pored toga što su željni dokazivanja jer su nedavno izašli iz klupa, pogodni i za brže uvođenje u posao jer su se već susreli sa MS Officom na poslovnom nivou, SAPom, radom u timu, značajem rokova ali i neizostavnim sastojkom svakog posla a to je pritisak. Recimo da su preležali „dečije boginje“ i da sada razumeju poslovni svet i njegov način funkcionisanja.

 

Da li prvo završiti školu ili paralelno raditi

Moj savet studentima koji su bili na završnim godinama i kojima je bio nuđen posao je bio da prvo uvek završe školovanje a posao da sačeka. Posla će uvek biti a fakultete je sve teže završiti kako mu se vreme prolongira jer nam se prioriteti promene i energija da se izgura jedno i drugo je nedovoljna, čast pojedincima.

 

Tako mislim i danas, praksa koja je osmišljena posebno za studente DA, ali sam rad od punog radnog vremena sa sve ciljevima i rokovima u poslednjoj godini fakulteta sa 3 ili 4 ispita do kraja mislim da nije jednostavna avantura i svakako je preporučujem samo multitask ljudima ili onima sa viškom energije.. Za sve ostale verujem da bolje završiti jednu stranicu života pre nego li se pređe na sledeću.

 

Postoje dobri primeri gde su prakse u kompanijama osmišljene do detalja i prilagođene studentima različitih profila, i u kojima je jasno komunicirano šta sve i kada možete da očekujete. Možete se i prijaviti na našu mailing listu, jednom nedeljno šaljemo informacije o svim novim oglasima za praksu, kao i oglase kojima se bliži rok za konkuriranje.

 

A ukoliko vas interesuju studentski poslovi, njih možete lako pronaći na sajtu Poslovi.infostud. :)

 

 

Nikola Stantić (Poslovi.Infostud)

 Ostavi komentar:

Konkuriši na praksu