/  Blog

Kako preživeti učenje u toku leta

Ostavio si nekoliko ispita za letnje i jesenje rokove? Nisi jedini…

 

Učenje

Foto: Pixabay

Leto je konačno stiglo, vreme je prelepo i nikome od nas nije rada činjenica da posle njega ipak slede ispiti koje nismo stigli da položimo. Međutim, činjenica da oni moraju da se polože zbog uslova ili budžeta sama po sebi nas proganja i vrlo često nam, čak i kada uživamo na bazenu ili moru, padne na pamet i pomalo pokvari trenutak. U nastavku donosimo nekoliko saveta koji će vam, nadamo se, olakšati učenje u toku leta.

 

Oformi svoju rutinu

Odredi u kojim delovima dana ćeš učiti i drži se toga. Jasno, ponekad će te mrzeti i želećeš da preskočiš ili ćeš reći sebi "ma, učiću kasnije, dug je dan“, ali na taj način se ispada iz rutine, što dovodi do neuspeha. Dakle, ako se svakoga dana budeš držao svoje rutine i učio u određeno vreme potpuno ćeš se navići na to, kao što si naviknut da u određeno vreme jedeš ili spavaš. Sve je stvar navike.

 

Uči ujutru

Bilo bi najbolje da ustaješ rano ujutru i da isto tako uveče ranije ideš na spavanje. Ukoliko ujutru pređeš sve što si isplanirao, imaćeš ceo dan za druge aktivnosti. Osim toga, ujutru je koncentracija uglavnom najbolja. Jutro je mirno i ne postoje neke druge interesantne aktivnosti koje bi mogao da radiš i koje bi te eventualno ometale.

 

Ne spremaj više ispita u isto vreme

Nemoj da budeš suviše ambiciozan i da odjednom učiš 3 ili više ispita. Rasućeš svoje znanje, vreme i trud na više predmeta, što znači da ćeš svaki od njih naučiti polovično. Bolje je da učiš 1 ili 2 ispita i da se maksimalno koncentrišeš na njih, a kada oni prođu preći na sledeće ispite koji te očekuju.

 

Obezbedi sebi idealne uslove za učenje

Ukoliko možeš da učiš u čitaonici ili u biblioteci – to je sjajno. Određen deo dana provodićeš tamo, neće imati šta i ko da te ometa i verujemo da nećeš imati nikakvih poteškoća. Međutim, ako ne možeš da učiš na takvim mestima i ako si osuđen na svoju kuću – najbolje je da učiš kada su tvoji ukućani odsutni ili da se prosto zatvoriš u svoju sobu i da ih zamoliš da te ne uznemiravaju. Počisti nered sa stola, izbaci sve stvari koje te ometaju, telefon i laptop odloži sa strane i posveti se radu. Osim toga, s vremena na vreme, ukoliko postoje uslovi, menjaj mesto za učenje. Uči u dvorištu ili na terasi. Promene uvek dobro dođu.

 

Odredi koliko dana će ti biti potrebno za učenje

Ne moraš da učiš tokom celog leta. Imaš pravo da se odmoriš. Pokušaj da podeliš pitanja ili broj lekcija na dane kada imaš u planu da ih pređeš, na to dodaj i dane koje ćeš odvojiti za ponavljanje pređenog gradiva i izračunaj kada bi trebalo da počneš. Pre toga se dobro odmori, uživaj i napuni baterije kako bi raspoložen i spreman da se posvetiš učenju.

 

Kako učiti?

Svaka lekcija je priča za sebe. Pokušaj tako da je doživiš. Nemoj da učiš napamet i da se nerviraš jer brzo zaboravljaš gradivo, već iščitaj lekciju i probaj da ispričaš ono što si zapamtio iz nje. Nakon drugog čitanja pohvataćeš još neke informacije, nakon trećeg još neke i, na kraju ono najvažnije – znaćeš da ispričaš lekciju sa razumevanjem.

 

Uči naglas. Iako možda nisi navikao da učiš tako, ovoga puta probaj i vidi da li će imati efekta. Čućeš sebe, zamislićeš se kako pričaš ispred profesora i osećaćeš da znaš bolje nego što je slučaj kada učiš u sebi.

 

Pravi pauze. Nije moguće učiti tri sata bez pauze, sa potpunom koncentracijom. Na svakih pola sata do sat napravi pauzu od po pet minuta, da nešto prezalogajiš ili da se prošetaš, a onda se vrati učenju.

 

 

 

Izvor: Omladinske NovineOstavi komentar:

Konkuriši na praksu