/  Blog

Kako rešiti poslovni problem? Tajna leži u ovih 7 koraka

Organizacija studentskih takmičenja u rešavanju studije slučaja postala su trend i na našim univerzitetima, a neretko nas obraduju vesti da su timovi naših studenata ostvarili zavidne rezultate na regionalnim i svetskim takmičenjima u rešavanju realnog poslovnog problema.

 

Case study

Foto: Pixabay

Case stady takmičenja daju podršku mladim talentima da, kroz rešavanje konkretnih poslovnih problema, teorijsko znanje nadograde praktičnim i dodatno usavrše veštine koje će im biti od koristi u daljoj karijeri. 

 

Nisu sva takmičenja u rešavanju studije slučaja ista. Na nekima studenti dobijaju zadatak za koji imaju dva do tri meseca da pronadju rešenje, spreme prezentaciju i uvežbaju nastup. Tim procesom često upravljaju mentori sa fakulteta ili iz privrede.

 

Pojedina traju samo nekoliko sati i timovi studenata moraju sve da urade u kratkom vremenskom periodu.

 

Još zahtevnija su ona, poput svetskog takmičenja “Ace the Case”, koje i u Srbiji organizuje KPMG,  koja zahtevaju od studenata da pronađu rešenje bez surfovanja po internetu. 

 

Konsultanti velikih revizorskih kuća koriste mnogobrojne pristupe u rešavanju realnih poslovnih problema kompanija.

 

Jedan od njih, koji vam može pomoći da pronađete rešenje studije slučaja na takmičenjima, je tkz. „Osnovni pristup u 7 koraka”, koje koristi kompanija KPMG u svakodnevnom radu.

 

Prvi korak: Prodjete brzo kroz tekst studije slučaja da biste imali celokupni uvid u problem. Zatim detaljno pročitati sve i fokusirati se na ključne činjenice.

 

Drugi korak:  Priprema koncepta. Definisati najznačajnije stvari na kojima će se bazirati predloženo rešenje. Pripremiti koncept sa tezama koje će se obrađivati.

 

Treći korak:  Analiza činjenica i identifikovanje problema. Detaljna analiza svih činjenica i selekcija ključnih koje su bitne za rešavanje problema. U ovom koraku je potrebno utvrditi koje činjenice zavredju dalju pažnju.

 

Četvrti korak: Identifikovanje i rangiranje ključnih činjenica. Dodatno rangiranje odabranih ključnih činjenica po važnosti uticaja na problem je veoma bitno.

 

Peti korak: Kvantitativna analiza, koja podrazumeva analizu finansijskih pokazatelja, tokova novca, procena, investiranja, profita itd.

 

Šesti korak:  Priprema predloga za rešenje problema. Odabir najboljeg rešenja - predloga koji je potkrepljen adekvatnim argumentima, izrada akcionog plana i sagledavnje potencijalnih rizika predloženog rešenja.

 

Sedmi korak: Priprema prezentacije rešenja. Izrada PowerPoint prezentacije i vežbanje izlaganja. Predstaviti rešenja na uverljiv način, obratiti pažnju na neverbalni govor tela, glas, tonalitet itd. Takođe, spremiti odgovore na potencijalna pitanja klijenta.

 

 

Izvor: KPMG

 Ostavi komentar:

Konkuriši na praksu