/  Blog

Koji je zadatak podsvesti i kako uticati na nju

Na koji način je podsvest usklađena sa svešću? Šta je to što se čuva u svesti, a šta odlazi u podsvest i zašto? Svakodnevne akcije i susreti koje ostvarujemo ostaju u svesnom delu, međutim neki fragmenti tih akcija pomešani sa nekim prethodnim iskustvima i saznanjima, ostaju nejasni i nagomilani u podsvesnom delu.

 

PodsvestFoto: Pixabay

Podsvest

Dok je svest aktivna u budnom stanju, sanjarenja i san pripadaju podsvesti. To je kapija koja otključava vrata nepoznatome, ali onome unutrašnjem nepoznatom. Ploviti rekom podsvesti je neverovatan proces koji nam prikazuje razne slike i osećaje koje smo sačuvali u najdubljim i najskrivenijim delovima svoje ličnosti. Iako svesno donosimo odluke, ipak ono podsvesno upravlja tokom naših života.

 

Nesvesno ili sudbina

Nesvesnom delu bića pripada i ono što nazivamo sudbinom. Ono što verujemo da je tako moralo da bude, jer smo mi prosto takvi kakvi smo i zbog toga nam se obrazac svakodnevnih (neželjenih) situacija ponavlja. Šta je to što stoji negde u dubini nas samih, što nam je odredilo pravac i ustanovilo neki šablon po kojem očekujemo da se dešavaju druge stvari i odnosi?

 

Izlazak iz šablona

Popularna psihologija će nas na svakom koraku posavetovati da upornim ponavljanjem neke nove podsvesne poruke možemo izmeniti sopstvenu ličnost, odnosno onaj njen nesvesni deo. Međutim, koliko to zapravo nije jednostavno, pokazaće nam mnogobrojni primeri čitanja uputstava za promenu sebe, čitanja knjiga „Kako da…. (budete uspešni, bogati, dopadljivi…)“. Ovakva literatura pretpostavlja da je nesvesno zapravo pogrešno mišljenje, koje bi se upornim ponavljanjem nove, željene stvarnost, moglo izmeniti.

 

Hodorovski

U čitanju i traganju za dubljim smislom i značenjem sopstvene podsvesti, većina ljudi je spremna da se podvrgne raznim oblicima terapijskih delovanja – razgovori sa prijateljima, psiholozima, stručnim ljudima, ali i slušanjem drugih mudraca koji svojim govorima opijaju pojedinca i ukazuju na ispravan put i način življenja. Čovek koji je na fantastičan način spojio ono podsvesno sa naučnim je Alehandro Hodorovski, koji je ispitivao čovekove granice svesti putem filma, pisanja, pozorišta, predavanjima itd. Međutim, ono što je fantastično u vezi sa njim je rušenje tabua i spajanje psihologije sa magičnim.

 

Psihomagija

Psihomagija je termin koji je on skovao, podstaknut čovekovom sujevernom prirodom, kojoj je neophodna vera u nešto da bi se izborila sa samom sobom. Strah i ograničenja su ono što čoveka drži nemirnim i zatvorenim unutar sebe samoga, a najčešće fizičke bolesti su zapravo krik podsvesnog dela ličnosti. Način na koji čovek oslobađa svoju potisnutu prirodu i otvara se ka sebi i svetu jeste psihomagijski proces.

 

Nesvesnom delu ličnosti treba se obratiti jezikom nesvesnog i tada je ono u stanju da promeni šablon po kome funkcioniše. Podsvest je ono što određuje naše akcije i stoga je najpre treba osloboditi, a zatim pročistiti, dovedeći je na stupanj duhovnosti. Tek u duhovnosti leži istinska sloboda.

 

 

 

Izvor: Omladinske NovineOstavi komentar:

Konkuriši na praksu