Obrazovanje

3 prednosti i 3 mane online učenja

06.05.2020.
3 min

U današnje vreme, veliki deo procesa učenja smo izmestili na internet. Listanje stranica je zamenio scroll na mišu, a podvlačenje markerima opcija Highlight Text u pdf-u. Sve je više fakulteta koji nude programe studiranja na daljinu, tako da danas to i nije neka nepoznanica. Dakle, u doba karantina ili ne, šta je to što nam online učenje donosi, a šta oduzima? Kao  uvek, krećemo od prednosti.

Online učenje

Foto: NajStudent (AdobeStock)

#1 Pidžama, hrana i terasa – moja tri najbolja druga

Kada izabereš opciju online učenja, automatski se pretplaćuješ na tri stvari – Mogu obući ŠTA želim, mogu piti/jesti KADA želim i mogu učiti GDE želim. Uopšte ne zvuči loše za početak!

#2 Moje vreme, moja stvar

Sada ne postoje tačne satnice, predavanja od 8 ili pauze od 15 minuta u unapred određenim intervalima. Ne moraš da juriš, u minut navijaš sat, gubiš vreme na spremanju, prevozu i sličnom. Prosto rečeno, apsolutni si gazda svog vremena.

#3 Sam diktiraš svoj tempo

Ukoliko ti je potrebno više vremena za razumevanje neke lekcije ili ti je potrebno da nešto više puta preslušaš da bi zapamtio i zapisao, to je sada najmanji problem. Takođe, ukoliko si nešto već dobro savladao, jednostavno taj deo možeš preskočiti i uštedeti vreme.

Sledeće tri stavke će biti vezane za sve one aspekte studiranja koje biste ovim načinom učenja propustili.

#1 Nova prijateljstva, grupni radovi i učenja

Jedna od možda najvećih mana ovakvog načina studiranja, jeste to što ne biste imali svakodnevni kontakt sa drugim studentima. To znači da ćete verovatno ispustiti mnoge prilike da upoznate nove ljude, steknete neka divna prijateljstva. Takođe, jedna od velikih prednosti studiranja “uživo” jeste grupni rad. U grupnom radu učite kako da argumentovano dajete i branite mišljenje, stičete nove ideje slušajući kako vase kolege razmišljaju. Jednostavno, svemu što umete i znate dajete novi nivo, jer ste izazvani da budete još kreativniji, još maštovitiji u idejama i prezentacinom veštinama. Uvek je dobro okružiti se ljudima od kojih možete dosta naučiti!

#2 Kontakti sa profesorima, gostujućim predavačima ili studentima koji dele vaše ambicije

Velika prednost fakulteta jesu kontakti koje na njima stvarate, pogotovu kada su ti kontakti licem u lice. Vrlo često vaši profesori mogu biti vase najbolje preporuke za posao. Takođe, imaćete priliku da uživo upoznate mnoge predavače i predstavnike kompanija sa kojima možete lako stupiti u kontakt, ili pronaći druge studente sa kojima možete zajedno raditi na razvoju neke biznis ideje i potencijalno vaše budućnosti.

#3 Trema, šta je to?

Ono što predstavlja veliku manu online studiranja jeste “ušuškanost” koju njome dobijate. Svaki pritisak, znojenje dlanova, drhtanje glasa, bol u stomaku, svako blokiranje misli ili drhtanje nogavice, predstavljaju samo testove pod koje nas naš organizam stavlja. Ali dobrom vežbom, svaki, pa i ovaj test, se polaže. Ono čemu nas fakultet uči jeste da budemo snalažljiviji i uverljiviji na usmenom odgovaranju, samouvereniji i rečitiji dok prezentujemo i brži i skoncentrisaniji dok rešavamo testove. Zato, ukoliko želite da savladate ili unapredite ove veštine, online studiranje izostaje kao opcija.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."

Slični tekstovi

10 načina da izbegnete prokrastinaciju
01.06.2021.
8 min

10 načina da izbegnete prokrastinaciju

Obrazovanje
Obrazovanje=samoobrazovanje
02.12.2015.
4 min

Obrazovanje=samoobrazovanje

Obrazovanje
TOEIC - Test of English for International Communication
16.10.2008.
2 min

TOEIC - Test of English for International Communication

Obrazovanje