Obrazovanje

Kako razbiti strah od prezentovanja?

27.08.2020.
3 min

Ukoliko tokom srednje škole niste dovoljno razbili strah od prezentovanja, fakultet je pravo mesto za to. Većini ljudi nije najprijatnije da stoji pred punim amfiteatrom i nešto prezentuje, dok je 300 pari očiju u njega uprto. Međutim, kao i sa svime, ne postoji veće zadovoljstvo od onoga kada savladate nešto što vam je predstavljalo neki veliki napor ili izazivalo strah u vama. Dakle, na koje sve načine možemo pobediti strah od prezentovanja i pretvoriti ga u nešto što nam izaziva zadovoljstvo?

Prezentovanje

Foto: NajStudent (AdobeStock)

#1 Ko sam danas, a ko želim da budem sutra?

Pre nego što počneš sa bilo kakvim promenama, stvori u svojoj glavi jasnu viziju toga šta bi u svom ponašanju “na bini” promenio/la. Da li će to biti držanje koje je trenutno nakrivljeno? Da li je to šetanje levo-desno? Ili možda podrhtavanje u glasu i sušenje grla? Da li je to zaboravljanje teksta, koncepta ili toka prezentacije? Ili možda neentuzijastičan i nesiguran izraz lica? Kada imate jasan cilj koji ste vizualizovali u svojoj glavi, lakše će vam biti da ga ostvarite i merite svoj napredak.

#2 Ti i ogledalo

Pred svako bitnije prezentovanje obavezno stani ispred ogledala dok vežbaš. To će ti omogućiti da ispratiš mimike na svom licu, pokrete i govor tela. U svakom novom pokušaju probaj da ispraviš po jednu stvar koja u prethodnom nije bila kako treba. Čak iako ti neki pokret ili izraz lica koji su karakteristike sigurnog i uvežbanog nastupa ne deluju potpuno prirodno, vremenom će postati.

Drugi način na koji možeš ispratiti svoj izgled i ponašanje tokom prezentovanja je da se snimiš. Ovo je odlična tehnika koja donosi mnogo promena. Vrlo je verovatno da ćeš neke stvari kod sebe primetiti prvi put, jer ih ranije nisi bio svestan. Kada jednom sebe vidiš dok prezentuješ, već pri narednom ponavljanju ćeš imati stvorenu sliku kako zapravo izgledaš nekome prekoputa tebe.

#3 Ponavljaj, ponavljaj, ponavljaj

I najsigurnijima je potrebna vežba. Zato ponavljaj sve dok ne stekneš toliku sigurnost, tako da ti tekst, redosled slajdova ili potencijalna pitanja oduzimaju minimalno pažnje i misli  tokom same prezentacije. Na taj način ćeš više energije, misli i pažnje posvetiti drugim stvarima koje su pored naučenog teksta jako bitni pokazatelji sigurnosti i spremnosti tokom nastupa. Gledaj na to kao na raspodelu svojih resursa (misli) u jedinici vremena. Što ih više rasteretiš sa jedne strane, drugoj strani ćeš više ostaviti. Računica je jasna. Zato pametno troši svoje misli i izbegni svako nepotrebno rasipanje.

#4 Publika

Prezentuj nekome koga poznaješ dok vežbaš. Ovo je jako bitno zbog kontakta očima. Ukoliko želiš da “amfiteatar” pažljivo isprati tvoje reči, ne zaboravi da napraviš kontakt sa njim. To se najbolje postiže direktnim gledanjem u oči i dinamičnim pričanjem.

#5 Kakav sa bio/ kakva sam bila?

Stvar koju sam nakon svakog svog prezentovanja na fakultetu praktikovala je da sam pitala svoje kolege za detalje svog nastupa, gde sam tražila da mi kažu u čemu sam bila dobra, a u čemu lošija. To mi je jako značilo kako bih imala realnu sliku, jer se dešavalo da imam sliku sebe koja nije u skladu sa onom koja je u realnosti. Neke stvari za koje sam mislila da su bile jako primetne, se nisu ni videle, dok na neke ne bih ni obratila pažnju da nisam tražila realnu sliku. Zato obavezno pitajte.

Sigurno i samouvereno prezentovanje je tehnika koja se uči i savlađuje vežbanjem. Zato, budi svestan svih stvari koje želiš da promeniš, imaj jasan cilj i budi mu bliži svakom novom prezentacijom.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."

Slični tekstovi

6 trikova koji čine čudo kod komuniciranja mejlovima
17.06.2016.
2 min

6 trikova koji čine čudo kod komuniciranja mejlovima

Obrazovanje
5 aplikacija za bolju koncentraciju
10.10.2022.
5 min

5 aplikacija za bolju koncentraciju

Obrazovanje
5 načina kako da lakše naučiš materiju za ispit
15.06.2021.
8 min

5 načina kako da lakše naučiš materiju za ispit

Obrazovanje