Obrazovanje

Najčešće greške prilikom konkurisanja za stipendiju

16.10.2007.
2 min

Kako možete da budete sigurni da NEĆETE dobiti stipendiju

Zaboravili ste da navedete svoje lične podatke prilikom konkurisanja. Bili biste iznenađeni koliko ljudi zaboravlja da navede svoje ime i prezime ili kontakt podatke prilikom prijavljivanja.

Poslali ste nepotpunu prijavu.
Budite sigurni da ste dodali sve neophodne reference, fotografije, transkripte, eseje, pisma preporuke...

Bili ste grubi i nepristojni u svojoj prijavi.
Napominjati komisiji kako prave veliku grešku ukoliko vas ne izaberu i da će se pokajati ili im napisati da je stipendija premala, je pravi način da pošaljete svoju prijavu direktno u kantu za smeće.

Poslali ste izgužvanu ili isflekanu prijavu. Ne morate jesti burek dok pakujete svoju prijavu u kovertu, i ne koristite svoju prijavu kao podlogu za pivo ili kafu.

Konkurisali ste iako ne ispunjavate uslove za stipendiju. Ako je minimalan prosek koji se traži npr. 8.5 ili je stipendija npr. samo za studente treće godine studija, a vi imate prosek 7.2 i apsolvent ste, ne gubite vreme...

Poslali ste neadekvatne materijale u svojoj prijavi. Ukoliko greškom ubacite svoju sliku kako jedete lubenicu dok ste imali 6 godina ili greškom zapakujete i deo svojih skripti za fakultet ili još gore zagubljeni očev tiket za kladionicu, veoma su male šanse da će komisija ovo shvatiti kao simpatičan gest. Mnogo su veće šanse da će vaša kompletna prijava završiti u kanti.

Poslali ste nečitku prijavu. Komisiju ne impresioniraju slova (fontovi) koja ste uvežbavali na časovima u srednjoj školi dok vam je bilo dosadno. A ako vam je rukopis takav da bi ga se i doktori postideli :) bolje zamolite nekoga da ispuni pirjavu za vas. Najbolje je ako se to radi elektronski, sa jednostavnim i čitvljivim fontom veličine 10-12.

Niste obratili pažnju na slovne greške.
Čak i ove greške mogu da budu presudan faktor prilikom dobijanja stipendije. Zapamtite, ukoliko vi ne izdvojite vreme da proverite svoju prijavu, zašto bi komisija izdvajala vreme da čita tu vašu prijavu?

Iako vam neke od ovih grešaka zvuče banalno, ovo zapravo jesu najčešće greške koje kandidati prave prilikom konkurisanja za stipendiju. Nadamo se da se one, nakon čitanja ovoga teksta, vama neće dešavati.

Sada znate najčešće greške, a pogledajte i kako ispravno konkurisati za stipendiju.

Kopiraj link

Slični tekstovi

Početne pripreme brucoša za studentski život
14.07.2017.
3 min

Početne pripreme brucoša za studentski život

Obrazovanje
Tajna implicitnog učenja
22.10.2015.
4 min

Tajna implicitnog učenja

Obrazovanje
ECL (European Consortium for the Certificate of Attainment in Mod
23.09.2008.
2 min

ECL (European Consortium for the Certificate of Attainment in Mod

Obrazovanje