Obrazovanje

Self-study! - odakle početi

22.09.2020.
4 min

Pre svega, sve je moguće! Potrebno je samo pronaći prave razloge i motivaciju, a posle je sve mnogo lakše. Ukoliko želite da se razvijete u nekoj oblasti koja vam deluje zanimljivo, nije nužno da fakultet mora tome da vas nauči. Fakultet je tu da prepoznate svoja interesovanja, ali nepisano je pravilo da ćete upravo u onome što radite dok ne brojite protekle sate, biti najuspešniji.

Self studyFoto: NajStudent (AdobeStock)

Oduvek ti je bilo interesantno da gledaš emisije o kuvanju i divio si se dobro napravljenim receptima. Zašto ne bi i sam tako nešto pokušao uz mnogobrojne videe koji su sada dostupni? Oduvek si se divio kako neko zna lepo da fotografiše i preradi slike ili kako neko za jako kratko vreme uspe da pročita celo poglavlje i memoriše većinu?! Oduvek si želeo da savladaš nekoliko jezika ili naučiš da sviraš neki instrument?! Želeo bi da naučiš da voziš rolere ili kreneš na ples ili savladaš neki programski jezik?! Zašto ne bi zapisivao sve svoje želje i krenuo realno da radiš na njima? Mogućnosti je toliko mnogo, a na nama je da pronađemo one koje će nas najviše ispunjavati u danu.

Online kursevi

Ako želiš da se stručno razvijaš u nekoj oblasti, Coursera (na engleskom jeziku) i Krojačeva škola (na srspkom jeziku) su fantastična mesta za to. Ako do sada nisi čuo za ove sajtove, odmah ih izguglaj i bukmarkuj!

Što se Coursere tiče, mnogi prestižni univerziteti i veliki giganti u industriji su pomoću svojih stručnjaka iz nebrojano mnogo oblasti snimili kurseve. Kursevi su tako koncipirani da te motivišu da iz nedelje u nedelju slušaš, prelaziš vežbanja i zadatke, dobijaš ocene i na kraju većine njih, sertifikat. Sertifikat možeš automatski povezani preko svog Linkedin profila i na taj način može biti svima vidljiv, što kasnije čak može da ti posluži i kao odlična referenca za posao. Postoji mnogo opcija za filtriranje i pretragu. Možeš uneti svoja interesovanja kroz oblasti i tako dobiti preporuku ili pretraživati konkretne kompanije i univerzitete. Kroz kurs imaš opciju da skidaš materijale i uporedo obavljaš zadatke.

Prednost Krojačeve škole je što su svi kursevi na srpskom jeziku, i veoma ih je lako pratiti. Takođe, nakon završenog kursa, dobijaš sertifikat i na srpskom i na engleskom jeziku. Svi kursevi se sastoje iz video lekcija koje su veoma razumljive, a prate ih skripte, matererijal za rad, testovi, domaći zadaci, kao i deo gde učiš kroz praktičan rad. Kada upišete kurs, on ostaje zauvek vaš, i možete mu pristupati kada hoćete i neograničen broj puta. Dodatni benefit je popust od 30% uz NajStudent promo kod.

YouTube

Koliko god danas YouTube služio samo u svrhe zabave, tu postoji i mnogo toga korisnog. Lako je pronaći pojedince čiji se tutorijali izdvajaju kao najbolji na Jutjubu. Često su takvi kursevi snimljeni u seriji od dosta videa, numerisanih redom i tako koncipirani da predstavljaju lekcije. Takvi videi su vrlo često potkrepljeni dodatnim materijalom koji se može skinuti preko linka u description box-u.

Učenje stranih jezika

Želite da učite jezike i polažete kurseve u British Council-u ili na Goethe-ovom Institutu. Daću vam jedan realan primer. Engleski jezik sam spremala u školi engleskog jezika i dobijala sertifikate. Nemački sam sa druge strane sama spremala. Imala sam osnove iz osnovne i srednje škole, ali ostalo je bio samostalan rad. Materijale sam skidala sa interneta, učila, vežbala i eto, sertifikat je tu. Sada postoji i mnogo aplikacija kao što je DuoLingo, upravo za učenje jezika. On vas na dnevnom nivou stalno podseća da treba učiti i biti istrajan u tome. Isprobajte ovu aplikaciju obavezno! Pored ovoga, tu su i mnoge druge tehnike za učenje jezika. Slušajte filmove na engleskom, a stavite prevod jezika koji želite da savladate ili dok radite nešto po kući, idete ulicom i slično, uvek možete u pozadini slušati neke lekcije, konverzacije ili muziku na tom jeziku.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."

Slični tekstovi

Kako sačuvati zdravlje pravilnim radom za računarom
10.09.2009.
7 min

Kako sačuvati zdravlje pravilnim radom za računarom

Obrazovanje
Uticaj fizičke aktivnosti na studiranje
30.01.2020.
5 min

Uticaj fizičke aktivnosti na studiranje

Obrazovanje
Pustite note da deluju: Ovo je najbolja muzika za učenje
23.12.2022.
5 min

Pustite note da deluju: Ovo je najbolja muzika za učenje

Obrazovanje