Obrazovanje

Tehnike čitanja SQ3R i aktivno čitanje

16.11.2015.
3 min

Ugodno i stalno mesto za učenje, detaljno razrađen nedeljni raspored učenja i dobra motivisanost, samo su neke od prednosti koje omogućavaju uspešno učenje. Kako biste postali još efikasniji i kako biste skratili vreme koje provodite učeći, saznajte više o tehnici čitanja koja će vam olakšati i čitanje najtežih stručnih i naučnih tekstova. Jer ko bolje čita, lakše uči!

 

Tehnike čitanja SQ3R i aktivno čitanje

 

Dobro razvijene veštine čitanja i tehnike rada na tekstu siguran su put prema uspešnom učenju. Čitanje je obično prvi i najvažniji korak za obradu gradiva koje se uči. „Bubanje“ činjenica dok se sve ne „upije“ sigurno nije metoda koja obećava uspeh, a o zadovoljstvu učenja da i ne govorimo.

 

Tehnika čitanja SQ3R

Američki pedagog Francis Robinson razvio je 1946. godine metodu čitanja koja čini čuda – efikasna je i pomaže nam da pročitano što duže pamtimo.

Skraćenica SQ3R odnosi se na reči Survey (pregledati), Question (pitati), Read (čitati), Recite (sažeti), Review (ponoviti).

Kako čitati prema metodi SQ3R:

  • U prvom koraku (Survey) čitajte da biste stekli pregled knjige – pročitajte naslove poglavlja, tekst ispod slika i sadržaj knjige.
  • U drugom koraku (Question) pokušajte pretpostaviti o čemu bi se u tekstu moglo raditi. Pritom zapisujte teze i pitanja na koja ćete dobiti odgovor nakon čitanja. Tako aktivirate svoje predznanje i razvijate zanimanje za čitanje.
  • U trećem koraku (Read) tekst pročitajte polako i temeljno. Pokušajte svesno pratiti autorove misli i način na koji iznosi argumente (činjenice i dokaze). Poslužite se markerom u boji i označite šta je potrebno istaći.
  • U četvrtom koraku (Recite) napišite sažetak svakog odlomka, odlomak po odlomak, i ono što je najvažnije – napišite ga svojim rečima. Odgovorite pritom na pitanja iz drugog koraka. Korisno je da drugoj osobi (kolegi, prijatelju, članu porodice) objasnite odlomak po odlomak o čemu se radi u tekstu.
  • U petom koraku (Review) proverite beleške iz četvrtog koraka i pokušajte ponoviti sadržaj celoga teksta. Pritom možete nacrtati i mapu uma.

 

Aktivno čitanje

Ako vam se metoda čitanja SQ3R čini presloženom, pokušajte s metodom aktivnoga čitanja. Za aktivno čitanje biće vam potrebne različite olovke u boji (markeri, flomasteri, drvene bojice) kojima ćete označavati delove teksta: važna mesta u tekstu i ključne reči označite određenom bojom.

Ako naiđete na nejasno mesto ili ako nedostaju neke informacije, zabeležite upitnike sa strane. Tvrdnje koje vam se čine sumnjive možete obeležiti isprekidanom crtom, a one s kojima se slažete označite uzvičnikom.

Suprotstavljene tvrdnje (za i protiv) označite znakom plus ili minus. Informacije koje se više puta ponavljaju ili su važne prepišite na marginu. Na taj način ćete lakše steći pregled sadržaja i lakše ćete se snaći u mnoštvu činjenica.

Ako na ovaj način čitate sadržajno odvojen deo (odlomak teksta), napišite sažetak svakog dela. Pritom se služite sopstvenim rečima i definicijama: ono što ste sami razradili i izrekli svojim rečima, lakše ćete upamtiti. Na kraju svoje beleške možete nacrtati na mapu uma koja će biti pregled pročitanoga.

Srećno čitanje!

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link

Slični tekstovi

Multitasking – obavljanje više zadataka odjednom
31.03.2009.
6 min

Multitasking – obavljanje više zadataka odjednom

Obrazovanje
Kako pobošljati koncentraciju?
03.12.2015.
3 min

Kako pobošljati koncentraciju?

Obrazovanje
Poboljšajte memoriju uz 7 lakih saveta
09.10.2015.
5 min

Poboljšajte memoriju uz 7 lakih saveta

Obrazovanje