Obrazovanje

Trikovi za lakše učenje i treniranje mozga

03.02.2021.
3 min

Svako od nas je bio u najmanje nekoliko situacija u kojima nije stigao da uči na vreme i hteo bi da apsorbuje što više informacija za kratko vreme. Iako čudesna rešenja, koja bi vam preko noći pomogla da savladate tonu gradiva ne postoje, načini za bolje upijanje gradiva i njegovo duže trajanje u mozgu postoje i nisu velika misterija.

Trikovi za lakše učenje i treniranje mozga

Foto: NajStudent (Adobe Stock)

U ovom tekstu pokušaćemo da vam predstavimo one koje za koje mi smatramo da daju najbolje rezultate.

#1 Pisanje beležaka rukom

Pravilo o kojem pre nekoliko decenija ne bi trebalo mnogo govoriti sada je ponovo postalo aktuelno. Naime, profesori tokom predavanja gradiva to isto gradivo sažimaju, ukazuju nam na najbitnije stvari, i pomažu nam da ga bolje shvatimo zbog čega je izuzetno važno hvatati beleške. Moderne tehnologije su dozvolile da te beleške sada kucamo na ekranima osetljivim na dodir i čuvamo ih pored još stotine drugih stvari na svojim veoma praktičnim pametnim telefonima. Ali tu postoji problem. 

Kako je jedno istraživanje pokazalo, pisanje, kao sporiji način beleženja, zapravo pomaže našim moždanim procesima. Imajući u vidu da ne možemo da zapišemo sve što profesor govori mi u isto vreme pokušavamo da razumemo ono što on pojašnjava i napišemo sažetu i jednostavnu verziju toga. Dok s druge strane kada kucamo, možemo da stignemo da prenesemo praktično svaku reč izgovorenu, ali po cenu toga da gubimo razumevanje izgovorenog i na kraju samo transkribujemo bez ikakvog interpretiranja.

#2 Mentalno razgibavanje

Svima nam je poznato da sportisti pre treninga razgibavaju mišiće, i prateći tu logiku imalo bi smisla razgibavati i mozak, zar ne? Kao i svakom mišiću i njemu je potrebno uhodavanje u veće naprezanje što znači da će se vaš mozak u potpunosti zbuniti i teško primiti nove informacije ako pokušate da ga odmah posle gledanja serije naterate da obrađuje složene stvari.

Mentalno razgibavanje se može postići igrama koncentracije koje će polako spremati vaš mozak na primanje komplikovanog sadržaja. Samo pazite da ne preterate u ovome jer ako to učinite, možete lako umoriti um i dobiti suprotan efekat.

#3 Preplitanje učenja

Direktna suprotnost učenju u blokovima, ovaj način učenja podrazumeva da tokom jednog perioda učenja pređete više različitih predmeta. Iako je većini verovatno ušlo u naviku da jedan dan posvete učenju samo jednog predmeta, tzv. blokovski, rad na više različitih oblasti pospešuje vaš um da ostane aktivan i prilagodljiv. Prebacivanje sa teme na temu postavlja unikatan izazov mozgu koji ga drži „budnim“. Suprotno tome, kada se uči jedna ista oblast u dužem periodu mozgu postaje dosadno zbog mnogo ponavljanja istog i lakše mu je da „odluta“.

Ako ste zainteresovani za više ovakvih korisnih saveta, budite slobodni i bacite se u potragu jer ih je internet pun! U međuvremenu bacite pogled na druge naše tekstove o produktivnosti i motivaciji.

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.

Slični tekstovi

Top 5 aplikacija za besplatno učenje jezika
06.03.2023.
4 min

Top 5 aplikacija za besplatno učenje jezika

Obrazovanje
Tri najbolje strategije za pamćenje podataka
29.09.2017.
1 min

Tri najbolje strategije za pamćenje podataka

Obrazovanje
Besplatne aplikacije za bolju organizaciju vremena tokom studija
05.05.2023.
5 min

Besplatne aplikacije za bolju organizaciju vremena tokom studija

Obrazovanje