/  Blog

Okrenite konfliktne situacije u svoju korist

Građenje dobrog poslovnog imidža, rad na sebi i negovanju odnosa sa drugima uvek će biti bitno i pored dominacije tehnologije poslovnim okruženjem.  Prema istraživanjima, najveći broj poslovnih mogućnosti danas propada zbog lošeg odnosa u komunikaciji. Vodite računa o međuljudskim odnosima sa klijentom, potencijalnim saradnikom ili šefom.

 

KomunikacijaFoto: Pixabay

Smireno rešavanje kriznih situacija predstavlja onu ključnu, dodatnu vrednost kojom se vi kao pojedinac možete izdvojiti u moru drugih. Neophodne su nam veštine ljudske interakcije – to znači da u svakodnevnim poslovnim susretima moramo praktikovati pristojnost, razumevanje, odvažnost, predusretljivost, kulturu ponašanja.

U očima saradnika postajemo pouzdan i poželjan saradnik koji vodi računa o detaljima, kvalitetnim međuljudskim odnosima i koji drži do profesionalnog odnosa.

 

Ukoliko vidite da sagovornik pada u vatru zbog bilo kog nesporazuma ili problema, pokušajte da izbrojite u sebi do 10. Zatim izdržite malu neprijatnost, saslušajte šta govori i probajte da razumete šta je uzrok negativne emocije u vidu ljutnje, besa ili nezadovoljstva koje se osetilo. Imajte razumevanja za trenutak izliva emocija i nemojte se braniti na isti način. Sačekajte, posmatrajte, osluškujte i zatim kada se smiri situacija porazgovarajte.

 

Sagovornik će kada prođe krizna situacija ceniti vašu reakciju i vi ćete poentirati – preokrenućete konflikt u svoju korist! Imajte na umu da glas, ton, izraz lica, energija podjednako značajno kao i reči mogu da izazivaju pozitivne ili negativne međuljudske odnose. Najbitnije je da imate dobro usmerenu nameru i u tom slučaju svi nesporazumi i problemi će se lako rešiti.

 

Obratite pažnju na:

  • Važnost isticanja i prepoznavanja pozitivnog i preduzimljivog stava;
  • Neverbalnu komunikaciju prilikom razgovora koja prenosi dobru energiju, bonton ponašanja i ukazuje na stav poštovanja prema sebi i prema sagovorniku;
  • Kvalitetnu verbalnu komunikacija koja je direktna, otvorena, argumentovana i usmerena ka međusobnom slušanju sagovornika i razumevanju onoga što govori;
  • Kvalitetnu, učinkovitu,efikasnu komunikaciju telefonom i mejlom sa odmerenim tonom obraćanja;
  • Bonton za vreme poslovnog ručka;
  • Vežbe tolerancije i razumevanja sagovornika u kriznim situacijama;
  • Vežbe disanja i kontrolisanja emocija i tona obraćanja u kriznim situacijama;

 

To su male tajne velikog uspeha!

 

Vežbajte, sagledavajte, analizirajte svoje ponašanje i ponašanje sagovornika tokom raznih situacija – videćete promene i rezultate u vašu korist!

 

 

 

Izvor: Omladinske NovineOstavi komentar:

Konkuriši na praksu