/  Blog

Pitali smo HR: Diploma ili iskustvo?

Ranije smo pisali o tome koliko je „bitna diploma“ prilikom zapošljavanja i da li je potrebno imati određeno iskustvo prilikom apliciranja u kompanijama u Srbiji. Sada smo o tome razgovarali sa menadžerom ljudskih resursa (HR) kompanije Telenor, Ninoslavom Petrović. Ona nam je rekla da to koliko će diploma biti važna pri zapošljavanju određuju zahtevi pozicije za koju zapošljavaju.

 

Posao

Foto: Pixabay

Kako je ona rekla, za određene pozicije je važna, dok za neke nije.

 

„U slučajevima kada kandidat poseduje relevantno iskustvo koje nadomešćuje formalno obrazovanje, ona nije od presudnog faktora. Međutim, ukoliko je potrebna ekspertiza u određenoj oblasti, diploma može biti jako važna“, objasnila je Petrović.

 

Njihova kompanija je „otvorena“ za mlade i perspektivne ljude, naglasila je.

 

„Primera radi, naš program plaćenih stručnih praksi zamišljen je tako da studentima poslednjih godina studija ili svršenim diplomcima pruži priliku da steknu znanja i iskustvo koje je dragoceno za dalji razvoj karijere, a neretko se dešava i da nakon prakse dobiju zaposlenje i ostanu u kompaniji“.

 

Govoreći o radnoj biografiji, istakla je da je izgled veoma važan jer je CV „ujedno i prvo predstavljanje potencijalnom budućem poslodavcu“.

 

„Može se desiti da kandidati izostave ključni detalj koji im može osigurati poziv na intervju, ili da se ključni detalj previdi u moru nepotrebnih informacija. Savet je da CV bude koncizno napisan i da se menja u skladu sa pozicijom za koju se kandidat prijavljuje“, rekla je ona. Dodala je da to zahteva trud kandidata, ali da ujedno govori poslodavcu o trudu koji je on spreman da uloži.

 

Govoreći o vremenu koje se „utroši“ na pregledanje biografije, rekla je da je za prvi pregled jedne biografije dovoljno nekoliko minuta, ali da se prvi utisak o kandidatu na osnovu biografije formira već nakon dva minuta.

 

Naravno, nismo mogli da „zaobiđemo večito“ pitanje da li je potrebno imati „vezu“ ili preporuku za zaposlenje, na šta smo dobili odgovor da je dobro imati preporuku, ali da nije i presudno.

 

„Svaki kandidat prolazi proces selekcije pri čemu je neophodno da ispuni kriterijume pozicije. Pri tome, važno je da istaknemo da preporuku i ‘vezu’ ne treba poistovećivati“, naglasila je Petrović.

 

Kako je istakla, mehanizmi koje primenjuju i kompanijska kultura koju gaje ohrabruje zaposlene da preporuče dobre kandidate, ali uz poštovanje pune transparentnosti i otvorenosti u tom procesu kako bi osigurali ono što je osnovni zadatak, a to je da „najbolji kandidat dobije poziciju“.

 

 

 

Izvor: BIZLifeOstavi komentar:

Konkuriši na praksu