/  Blog

Postavite cilj tako da ga sigurno ostvarite

Bez obzira da li je vaš trenutni najveći cilj upisati fakultet, početi s učenjem stranih jezika ili krenuti na treninge (ili šta god drugo), veoma je važno da umete dobro da ga postavite.

 

Cilj

Foto: Pixabay

Prema tehnikama NLP-a (neurolingvističko programiranje), postoji nekoliko parametara koje treba da uzmemo u obzir kada postavljamo cilj. Što ga uspešnije postavimo, to su veće šanse da ćemo ga i ostvariti.

 

Definišite cilj potvrdnom rečenicom

Uradimo ovaj malo eksperiment: zamislite prvo jednog velikog ljubičastog slona. Imajte tu sliku u glavi nekoliko sekundi. A sada, nemojte više da mislite na slona. Znači, nemojte da mislite na slona. Na šta mislite?

 

Da biste zaista uradili ovaj zadatak i prestali da mislite o slonu, vi morate misliti na nešto drugo. Iz toga jasno vidimo kako funkcioniše mozak – da bi uopšte shvatio odrično značenje, on ga preobražava u potvrdno. Isto je i sa ciljevima. Sem toga, lakše je ići ka nečemu, nego se udaljavati od nečega, zar ne?

 

Ostvarenje vašeg cilja treba da zavisi od vas, ne isključivo od drugih ljudi

Da biste došli do svog cilja, morate da budete aktivni i radite na njemu, ne samo da se oslonite na druge ljude i čekate. Ako ste u potrazi za poslom, razmislite šta je to što možete sami da uradite da biste dobili posao, umesto da čekate da vas neko pozove. Možda je to slanje biografije, usavršavanje, stvaranje novih poznanstava…

 

Zamislite ostvarenje svog cilja sa što više detalja

Bitno je da znate kako ćete znati da ste konačno ostvarili svoj cilj. Postavite sebi pitanja – Šta? Ko? Gde? Kada? Kako? Zamislite što živopisnije šta ćete videti, čuti, osećati kada dođete do svog cilja. I prilično je važno da odredite sebi neki vremenski rok (pazite da ovde budete koliko je moguće objektivni) da se ostvarenje vašeg cilja ne bi bezrazložno suviše odužilo.

 

Veličina vašeg cilja

Vodite računa da vaš cilj ne bude ni prevelik ni premali. Postavite sebi pitanje – Šta me sprečava da ostvarim ovaj cilj? Ako zaključite da je suviše velik, onda ga jednostavno razložite na više manjih i odredite hronologiju ostvarivanja. Ako, pak, shvatite da je cilj toliko mali da nemate motivaciju da ga uradite, onda razmislite šta je to u širem kontekstu što dobijate ostvarenjem ovog cilja.

 

Izvori

Da biste ostvarili cilj, osim dobrog definisanja biće vam potrebni određeni izvori i izbori. Razmislite šta vam je sve potrebno i kako ćete doći do onog što trenutno nemate pre nego što krenete u ostvarivanje.

 

Uticaj

Kako će ostvarenje vašeg cilja uticati na druge ljude, na vašu okolinu? Kako će uticati na vaš život? Nakon što iskreno odgovorite na ova pitanja, bićete potpuno sigurni šta tačno želite i zbog čega.

 

Nakon što ste uzeli u obzir ovih 6 kriterijuma, ostaje još samo da krenete u akciju. I ne zaboravite kako je govorio veliki Volt Dizni: Ako možeš nešto da sanjaš, možeš to i da ostvariš!

 

 

 

Izvor: Omladinske NovineOstavi komentar:

Konkuriši na praksu