Saveti za traženje posla

5 naučno dokazanih trikova koji će ti pomoći na intervjuu za posao

11.05.2021.
7 min

Intervju za posao, naročito ako je prvi, je uzbudljiv i stresan u isto vreme. S obzirom da nam je izuzetno važno da se pokažemo u najboljem svetlu, neretko se dešava da zaboravimo na neke zanimljive i relevantne stvari koje smo želeli da spomenemo regruteru, da skrećemo sa teme i širimo priču (bez da smo prethodnu završili) ili da nas trema jednostavno parališe i da se ne pokažemo u pravom izdanju, zbog čega bi željenu poziciju dobio neki, možda ne bolji, ali svakako pribraniji kandidat.

Intervju

Foto: NajStudent (Shutterstock)

Pregledan i dobro formulisan CV, uz fino sročeno motivaciono pismo, je sjajan kombo za prvi utisak o kandidatu. Ali je on samo prvi korak do razgovora za posao. Ukoliko je dobar CV jedino što možemo da ponudimo, onda ćemo vrlo brzo dobiti crveni karton, a reflektore će nam ukrasti onaj kandidat koji ima nešto lošiju radnu biografiju u odnosu na nas, ali nemerljivo bolju prezentaciju pred regruterom.

Drugim rečima, regruteri i te kako obraćaju pažnju na naše samopouzdanje, gestikulaciju, način govora, odevanja, kontakt očima i da li ih slušamo, ili se samo pravimo da ih slušamo, dok razmišljamo kako izgledamo u njihovim očima. Naravno, i regruteri su ljudi od krvi i mesa, i sami su nekada prolazili kroz nelagodne situacije intervjua, i imaju razumevanja za tremu. Ali trema se lako da prepoznati, kao što se lako može prepoznati i nespremnost za intervju i manjak informacija koje nismo istražili (a trebalo je) pre samog razgovora za posao. Da se razumemo – niti jedan trik nam neće pomoći, ukoliko nismo istražili kompaniju u kojoj želimo da radimo i ako smo lagali u radnoj biografiji. Nauka ipak garantuje za ove trikove u slučaju kada ispunjavamo uslove konkursa i kada ostane „sve“ na našoj prezentaciji sebe pred regruterom.

1. Ubedi regrutera da i ti znaš šta je „reflektivno slušanje“.

Dijalog postoji da bi dve ili više osoba razmenjivale mišljenje i diskutovale o nekoj temi. Naravno da je pritom važno da slušamo sagovornika i da razumemo njegove reči. U svim drugim situacijama, to nam se podrazumeva, ali je, istini za volju, pomalo teško skoncentrisati se na reči i suštinu stvari o kojoj regruter govori, kada razmišljamo istovremeno i o svom izgledu, i o onome što će nas sledeće pitati, i o onome što ćemo odgovoriti, kao i o onome što smo odgovorili, a nismo sigurni da je bilo dobro, itd... Stop! Psiholozi nam govore o komunikacijskoj strategiji koja se zove reflektivno slušanje. Ona se sastoji iz tri koraka: 

  1. Ponovi
  2. Složi se
  3. Dodaj

Tako lako, a tako teško, ha? Šta to znači? To znači da prilikom razgovora sa regruterom ne klimamo rutinski glavom, već da zaista slušamo šta nam on govori i da mu damo na znanje da smo to razumeli.

Primera radi, regruter može da nam kaže: „Tražimo osobu koja je spremna da od ponedeljka do petka provede 8 sati u kancelariji, a ponekad i vikendom kada je to potrebno. Doplaćujemo prekovremeni rad“. Tada mi nastupamo: „Drugim rečima, imaću redovnu radnu nedelju sa povremenim prekovremenim radom (ponovili smo njegove reči). Ovo je u redu u našem poslu (složili smo se). Međutim, mogu da optimizujem proces i napravim ga tako da niko ne mora da radi vikendom (dodali smo). “

2. Izaberi pravi tajming za razgovor.

Istraživanja su pokazala da su najgori dani za intervju ponedeljak i petak. Baš čudno! Ponedeljak je svima težak dan, pa i regruterima, a petkom svi razmišljaju o predstojećem vikendu. Utorak se, sa druge strane, pokazao kao idealan dan za kandidata da očara regrutera, i to u periodu od 10 do 15 časova.

3. Našminkaj se minimalno i neupadljivo.

Obuća i odeća koju smo obukli, boje koje smo izabrali, nakit i detalji koji se nalaze na nama, sve to doprinosi celopkupnom utisku. Ipak, istraživanja su pokazala sledeće:

Dok teče razgovor, fokus na sagovorniku se zadržava u trouglu oči – nos – usta. Pogled regrutera je usmeren na naše lice i, da bi zapamtio sve informacije koje mu pružamo, ne treba da mu dajemo ometače, kao što je jaka šminka ili snažno izražena gestikulacija lica. Fokus treba da bude na našim rečima, kako bismo bili zapamćeni po njima, a ne po glamuroznom „mejk-apu“.

Istraživanje je pokazalo čak i da je previše kikotanja loš signal i da, psihološki, regruteri ozbiljnije shvataju kandidate koji se blago smeju u pravim situacijama, nego one koji se „keslaju“ stalno.

4. Pričaj skoncentrisano i ne koristi poštapalice i žargon.

Opuštenost je sjajna za intervju, ali i tu treba da imamo granice. Stvoriti prijatnu atmosferu je jedno, a biti opušten kao sa prijateljima na kafi je nešto skroz drugo. Žargon, poštapalice i (ne daj bože) psovke su neprihvatljive za intervju. Svaki regruter će biti fin, ali to ne treba da nas „prevari“ i da zaboravimo da smo došli na razgovor za posao.

Jedno američko istraživanje pokazalo je da osobe koje često koriste poštapalice na razgovoru za posao, imaju manje šanse da isti i prođu. Tu spadaju „ooovaj“, „znači“, „ono“, „brate“ i ostalo. Važno je da se opustimo pre intervjua, dišemo duboko i da naš govor bude smislen i povezan. Čak i ako su poštapalice deo našeg svakodnevnog razgovora, učinićemo sebi uslugu ako ih ovoga puta iskontrolišemo.

5. Podeli sa regruterom nešto što nije u tvojoj radnoj biografiji.

U većim kompanijama, regruteri u jednom danu mogu da sprovedu i na desetine istih intervjua sa svim kandidatima. Koliko god mi bili dobri kandidati, na kraju dana – manje više svi smo isti. Ali, postoji jedna tajna.

„Voleo/la bih da podelim sa Vama i nešto što se ne nalazi u mojoj radnoj biografiji...“ je rečenica koja definitivno uzima pažnju regrutera i može da nas izdvoji od ostalih. Razume se, to nešto treba da bude smisleno i relevantno za posao i još važnije – istinito. Ne bismo voleli da nas neko uhvati u laži i zapamti kao lažova koji je pritom sam sebe ubacio u tu zamku.

Očigledno, pitanje kako da briljiram na ovom prokletom razgovoru koji toliko želim ne postavljaju samo kandidati pred razgovor za posao, već i analitičari, psiholozi, sociolozi itd... Najbolji način da zablistamo na razgovoru za posao jeste da mi budemo mi, jer da, možda nam je ovaj posao preko potreban, možda smo siti čekanja prilike i samo želimo da počnemo da radimo, ali ukoliko i sami na razgovoru shvatimo da se ne pronalazimo u onome što nam kompanija nudi, ali opet stavimo „masku“ idealnog kandidata – učinićemo sebi medveđu uslugu.

Ukoliko smo pozvani na intervju, to znači da se regruteru isprva dopala naša biografija. Na nama je zatim da se adekvatno pripremimo i prikažemo najbolju verziju sebe. Ne sebe kakvi želimo da budemo, ne sebe kakvi drugi žele da budemo, već sebe kakvi jesmo. Regruteri su iskusni i znaju da prepoznaju izveštačenost, jednako koliko i iskrenost. Ali šta nam je teško da iskoristimo par trikova u svoju korist? :)

Srećno!

Kopiraj link

Kristina Dorić

Kristina je diplomirana sociološkinja, student generacije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i HR menadžer u jednom startup-u. Zaljubljenik je u umetnost, mačke i Netflix.

Slični tekstovi

Kako napisati formalno (poslovno) pismo na engleskom
07.08.2007.
3 min

Kako napisati formalno (poslovno) pismo na engleskom

Saveti za traženje posla
Kako napisati CV (biografiju)
11.06.2021.
4 min

Kako napisati CV (biografiju)

Saveti za traženje posla
Razgovor za posao: Neprimerena pitanja i kako odgovoriti na njih
23.06.2023.
9 min

Razgovor za posao: Neprimerena pitanja i kako odgovoriti na njih

Saveti za traženje posla