Saveti za traženje posla

Kako napisati CV (biografiju)

11.06.2021.
4 min

Iako je prvi posao jedno od najzanimljivijih iskustava u životu mlade osobe i samo čitanje oglasa koji nam se sviđa već donosi neku prijatnu uzbuđenost, većina ima noćne more od same pomisli na sastavljanje biografije. Bilo da je razlog za to neiskustvo u sastavljanju CV-ja, ili činjenica da osoba nema puno toga da u njega napiše, danas vam donosimo predloge kako da pokidate sa ovim dokumentom :)

CV

Foto: NajStudent (Shutterstock)

Šta svaki CV treba da sadrži?

Biografiju najlakše možete napraviti u nekom onlajn alatu, npr. Canva (ako vam korišćenje ove platforme nije blisko, bacite pogled na neki od mnogobrojnih tutorijala na internetu). Elementi koje vaš CV treba da ima su:

  • Slika - nije obavezno ali je jako poželjno “dati lice” osobi o kojoj pišete i čije iskustvo i osobine navodite
  • Ime, prezime, kontakt podaci (mejl, skajp, linkedin, eventualno telefon, nikako adresa)
  • Radno iskustvo - svako vaše angažovanje u oblastima koje mogu da budu relevantne za poziciju na koju se prijavljujete možete da ubacite u ovu sekciju. I obrnuto hronološki, na prvo mesto postavite poslednje radno iskustvo, a na poslednje mesto stavite prvo radno iskustvo.
  • Obrazovanje - navedite samo fakultet, godinu početka i (procenjenu) godinu završetka, kao i smer. Srednja škola je potpuno nebitna da se navede ako imate fakultet i izbegavajte je ako nije bila stručnog usmerenja (npr. medicinska škola, i vi se prijavljujete na poziciju iz oblasti medicine)
  • Obuke i sertifikati - navedite sve kurseve i obuke koje ste posećivali i koji mogu biti bitni. Kako vaš CV bude rastao i budete imali sve više iskustva, slobodno smanjujte prostor koji zauzima ova sekcija.
  • Strani jezici - navedite jezike koje znate i na kom nivou (A1, A2, B1, B2, C1, C2)
  • Profesionalne veštine - ako se vaša znanja na neki način mogu segmentirati, ubacite u najkraćim crtama ui CV (npr. IT-jevci mogu izdvojiti par softvera u kojima znaju da rade)
  • Lične osobine - navedite sve što je bitno ali izbegavajte već klišeirane izraze poput: vredan, odgovoran, profesionalan, timski igrač…

Šta je bitno imati u vidu kada sastavljamo CV?

1. CV se prilagođava svakom pojedinačnom oglasu.

Greška koju mladi često prave jeste kreiranje jednog “univerzalnog” CV-ja koji se šalje na svaki oglas. Jako je bitno prilagoditi biografiju kompaniji i samoj poziciji. Ako izaberete par vrsta radnih mesta za koje ćete se prijavljivati, potrudite se za svaku vrstu pripremite drugačiji CV, pri čemu će svaka verzija naglašavati aktivnosti i atribute iz samog opisa posla koje je kompanija istakla kao bitne. 

2. Bitno je znati šta se ističe.

Jedan od razloga zašto treba svaki put prilagođavati CV kada se isti šalje na konkurs jeste činjenica da različite kompanije postavljaju drugačije opise pozicija i da nije svakoj bitno znanje iz iste oblasti. Zbog toga, treba pažljivo čitati svaki oglas, izvući iz njega najbitnije crte i preoblikovati biografiju na način na koji će regruter, kada pročita vaš CV, shvatiti da ispunjavate postavljene uslove i da ste dobar potencijalni kandidat. Ako vidite da neka kompanija traži ljude sa iskustvom, postavite sekciju “Radno iskustvo” na vrh biografije i tu navedite sve relevatno. Ako se navodi da se od kandidata očekuje da ispunjava određeni profil ličnosti, navedite svoje lične i profesionalne osobine na uočljivom mestu.

3. Za ljude na početku karijere, navode se sve prethodne aktivnosti koje na bilo koji način mogu da budu relevantne za iskustvo.

Malo je ljudi koji do završetka fakulteta i prve prijave za posao baš ništa nisu radili. Možda nemate iskustvo u nekoj firmi, ali verovatno ste bili član studentske organizacije, volontirali ili organizovali neki događaj - zašto da to ne navedete ako može da presudi u vašu korist? Ako se prijavljujete za poziciju na kojoj se na primer traže dobre komunikacijske veštine, navedite ako ste držali časove engleskog ili konobarisali - iako to nisu iskustva bitna u smislu stručnosti i znanja za datu poziciju, pokazuju da posedujete veštine koje su vam potrebne da obavljate posao za koji se prijavljujete. 

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

Prvi posao: Da li je plata najvažnija?
30.05.2022.
6 min

Prvi posao: Da li je plata najvažnija?

Saveti za traženje posla
Koje sve poslove možeš da radiš preko omladinske i studentske zadruge i koja prava imaš?
22.04.2024.
6 min

Koje sve poslove možeš da radiš preko omladinske i studentske zadruge i koja prava imaš?

Saveti za traženje posla
7 koraka do kvalitetnog i preglednog CV-ja
28.02.2018.
3 min

7 koraka do kvalitetnog i preglednog CV-ja

Saveti za traženje posla