/  Blog

Šta je poslovna rezilijentnost i zašto nam je važna

Važno je da razumemo šta je to rezilijentnost i zašto je bitna za lični i poslovni razvoj i napredovanje. Evo zašto.

 

Tim

Foto: Pixabay

Živimo u vremenu savremenih tehnologija koje donose izazove, promene i zahteve prilagođavanja, zbog kojih smo često pod svakodnevnim stresom. Rezilijentnost je ono što nam omogućava da teške situacije prevaziđemo i nastavimo dalji, najpre lični a zatim i profesionalni razvoj.

 

Rezilijentnost se može definisati kao sposobnost da se neko „ubrzo bolje oseća posle nečega neprijatnog, na primer šoka, povrede, stresa, pritiska, traume itd.“ odnosno to je kapacitet za uspešnu adaptaciju uprkos izazovima, nepredviđenim situacijama ili neprijatnim okolnostima.

 

Zašto je rezilijentnost bitna u poslovnom svetu?

Najveći broj poslovnih saradnji nije uspešan zbog lošeg odnosa sa klijentom, potencijalnim saradnikom, kolegom iz tima ili šefom. Da bismo ostvarivali rezultate, osim znanja, neophodne su nam i istančane veštine ljudske interakcije i poslovna rezilijentnost.

 

„Postoje četiri načina, i nijedan više, putem kojih ostvarujemo kontakt sa svetom. Hteli to ili ne, svet nas procenjuje i klasifikuje prema tome: šta činimo, kako izgledamo, šta govorimo i kako govorimo“, Dale Carnegie (1888-1955), prosvetni radnik."


Ne smemo da zaboravimo na izgradnju poslovnog imidža i rad na svom odnosu, najpre prema sebi a zatim i prema drugima. Veštačka inteligencija neće nikada zameniti čoveka i sve njegove sposobnosti i mogućnosti.

 

Obratite pažnju na:

  • poštovanje ličnosti sagovornika i pažljivo slušanje i posmatranje tokom razgovora;
  • isticanje svojih interesa argumentovano i vrednovanje sopstvenih i tuđih stavova;
  • neverbalnu i verbalnu komunikaciju prilikom intervjua ili sastanka;
  • kvalitetnu komunikaciju telefonom i mejlom koja podrazumeva uvažavanje i razumevanje, pristojnosti i predusretljivost;
  • taktične vežbe postupanja u kriznim ili konfliktnim situacijama;
  • bonton za vreme poslovnog ručka i bonton na društvenim mrežama;
  • pravila ponašanja i odevanja u poslovnom okruženju ili na događaju.

 

Ovo su male tajne velikog uspeha! Kada ih savladate poštedećete sebe stresa, a u očima saradnika postajemo pouzdan i poželjan partner za saradnju.

 

 

 

Izvor: Omladinske NovineOstavi komentar:

Konkuriši na praksu