U pauzi od učenja

10 filmova za edukaciju i usavršavanje - 1. deo

07.04.2021.
3 min

Jedna od omiljenih studentskih aktivnosti u pauzi između februarskog i junskog roka definitivno je “bindžovanje” serija i filmova. Možda već imaš listu koja čeka, možda ti se nešto gleda ali nemaš pojma šta. U oba slučaja, dobra preporuka ne škodi, a naše preporuke danas vezane su za filmove koji će te edukovati, motivisati i inspirisati, a i dati ti inspiraciju da učiš i ne odustaješ ☺

10 filmova za edukaciju i usavršavanje - 1. deo

Foto: NajStudent (Shutterstock)

#1 Freedom Writers (2007)

Ovaj film zasnovan je na stvarnim događajima, a priča prati mladu profesorku koja radi sa đacima iz ugroženih socijalnih grupa, koje svi smatraju nesposobnima da uče. Ona ne diže ruke od mladih ljudi koji su joj povereni, već ih inspiriše da se posvete svojim interesovanjima i da planiraju budućnost, kao i nastavak edukacije. Film nas uči o toleranciji, rasizmu, o tome da ne sudimo drugima, pokazuje nam zašto je važno da imamo saosećanje, a iz njega ćete shvatiti i zašto treba nastaviti obrazovanje posle srednje škole.

#2 Dead Poets Society (1989)

Robi Vilijams u ovom filmu glumi neobičnog profesora engleskog jezika, koji koristi netradicionalne metode podučavanja, a radnja se odigrava u sofisticiranoj američkoj školi poznatoj po elitizmu, tradiciji i visokim standardima obrazovanja. Profesor koristi poeziju i klasike da pomogne mladim ljudima koje podučava, kao i da sruši barijere među njima. On inspiriše svoje učenike da iskoriste dan i da budu ono što zaista jesu. Ovaj film govori da uvek treba težiti da sagledamo stvari iz više uglova, a podsetiće vas i na to kako ideje mogu da promene svet.

#3 The Pursuit Of Happiness (2006)

U filmu "Potraga za srećom", glavni junak, koji je posvećen, istrajan i vredno radi, od spavanja u podzemnoj železnici, dolazi do milionera koji je osnovao brokersku kuću. On koristi svaku priliku da uči i nakon par godina penje se na korporativnoj lestvici. Priča pokazuju kako nikada ne treba odustati, koliko god da su okolnosti u kojima se nađemo teške, kao i da kada nemamo mnogo ili nemamo ništa, jedini put je na gore.

#4 Theory of Everything (2014)

Teorija svega je film koji će biti prava inspiracija studentima, posebno onima koji se bave proučavanjem nauke. Priča prati život fizičara Stivena Hokinga, njegove doprinose nauci i prikazuje trijumf uma nad svim preprekama. Stiven je u toku mladosti oboleo od progresivne, neurodegenerativne bolesti koja je njegovo telo dovela do paralize, ali nije sprečila njegov um da se bavi naukom i pomera granice mogućeg. Film će vas podsetiti da ste jači nego što mislite, da je um neverovatna i neistražena ljudska snaga, kao i da, ma šta vam se dešavalo, nikada ne odustanete.

#5 The Imitation Game (2014)

Priča prati matematičara sa Kembridža, Alana Turinga, koji 1939. godine biva unajmljen od strane obaveštajne agencije MI6 da dešifruje nacističke poruke koje su kriptoanalitičari tog vremena smatrali nesalomivim, između ostalog i čuvenu nemačku mašinu Enigmu. Turing i njegov tim uspeli su da naprave mašinu koja je uticala na tok Drugog svetskog rata. Film će biti zanimljiv programerima, istoričarima i zaljubljenicima u neverovatne priče koje prikazuju trijumf znanja nad naizgled nemogućim zadacima.

Da li si već gledao neke od ovih filmova? Koji ti se najviše svideo, piši nam utiske u komentarima! ☺

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

8 jutarnjih rituala uspešnih ljudi
22.03.2016.
4 min

8 jutarnjih rituala uspešnih ljudi

U pauzi od učenja
Vi kao brend
06.05.2008.
5 min

Vi kao brend

U pauzi od učenja
Recept za uspeh: 90/90/1 pravilo Robina Šarme
13.01.2023.
5 min

Recept za uspeh: 90/90/1 pravilo Robina Šarme

U pauzi od učenja