U pauzi od učenja

Probudi svoju kreativnost kada misliš da je to nemoguće

11.05.2021.
4 min

Zamislite osobu koja obožava zvezde, zalaske sunca, pesme, pisanje, slikanje, pronalaženje drugačijeg smisla svemu oko nas. Zamislite nekog ko drugima za rođendane umesto čestitke piše pesmu i u palačinci vidi kartu sveta. I zamislite sada tu osobu kako studira programiranje gde je sve crno ili belo, true or false, tačka-zarez ili exception.

 

Kreativnost

Foto: NajStudent (Adobe Stock)

Nespojivo, a neki bi čak rekli i promašaj. Isti bi rekli da u programiranju postoji 0% kreativnosti, ali otkriću vam jednu tajnu: KREATIVNOST JE U SVEMU. Ima je u pisanju, pevanju, slikanju, pričanju, studiranju, pecanju, kuvanju, gledanju, učenju, programiranju, u njoj, u njemu, u tebi i u meni. Stvar je u tome da ako odlučite nečemu da date boje ono prestaje da bude crno ili belo.

Sve sto nas okružuje je plod naše kreativnosti, zašto onda često misimo da nismo kreativni?

Vidite, svaki čovek svet posmatra iz svoje jedinstvene perspektive koja sadrži neke podrazumevane algoritme, ali njena jedinstvenost se ogleda u specifičnom algoritmu kreativnosti i mašte percipiranja stvari koje opaža. Ponekad, bilo zbog okruženja, raznih dešavanja ili okolnosti, mi odbijamo da koristimo naš poseban algoritam, prebacujemo se na podrazumevane i to rezultuje prividnim gubitkom kreativnosti.

Kada idemo na fakultet koji jesmo ili nismo želeli, uvek će biti super predmeta, a naći će se i po neki koji nas ne oduševljava i za koji ne mislimo da je baš najzanimljiviji na svetu, ali ćemo morati da ga naučimo. Kada se zaposlimo radićemo na projektima koji zahtevaju predanost, znanje, ali često i rešavanje problema, smišljanje rešenja i još plus da se sve to dobro složi i još bolje izgleda. I za jedno i za drugo nam je potrebno oživljavanje našeg potisnutog algoritma.

Probudi dete u sebi i oživi kreativnost!

Deca, njihovo ponašanje i zapitkivanje kao sinonim kreativnosti i mašte su ključ koji pokreće program. Dete lako od lustera može da napravi svemirski brod i od dve mrlje na zidu borbu između ribe i krokodila. Ono je jedan mali čarobnjak koji može šta god poželi. “Sve odrasle osobe su najpre bila deca, ali se malo njih toga seća.” rekao je Antoine de Saint-Exupery u svom delu “Mali princ”, a ja bih to malo preformulisala – Svi odrasli su deca, samo okruženje od njih zahteva zrelo odraslo ponašanje. A naše rešenje je napraviti balans zrelosti i deteta u nama koje nam je često neophodno u svemu.

Ovu ravnotežu nije tako teško postići kao što se čini. Nije potrebno da menjamo sebe, već samo treba da promenimo način na koji gledamo na sebe:

Nešto ti je dosadno da radiš? Učini ga zanimljivim! – Zrela strana tebe je svesna da to nešto mora da se odradi, a dete u tebi je svesno da postoji i zanimljiviji način od onog trenutnog. Ne sputavaj dete, nego ga slušaj. Imaš ideju, izgovori je glasno! – Kada ti se upali lampica, nemoj pritiskati off na prekidaču. Uzmi svoju ideju i predstavi je drugima, ma koliko blesavo ti se činila. Mozda neće uvek svi znati to da cene, ali tu stupa tvoja zrelost i razumevanje različitih perspektiva.

Ništa što ti vidiš, što ti padne na pamet nije glupo! Iskaži svoje, ali ceni i tuđe mišljenje!

Imaš neko osećanje u sebi, iskaži ga tako što ćes ispričati priču, nacrtati nešto iako misliš da ne znaš da crtaš. Poveži to osećanje sa funkcionisanjem prirode, fizike, hemije ili matematike ili sa cime god ti padne na pamet. Daj tom osećanju podlogu i smisao. Daj mu i dečiju i zrelu stranu.

Kreativnost mi je pomogla u učenju predmeta za koje sam mislila da su nepoloživi zbog moje nezainteresovanosti za njih. Činjenica da dete u pesku nađe zanimaciju za igru tokom celog dana, pomogla mi je da shvatim da i ja sigurno u bilo kom predmetu na fakultetu mogu da nađem nešto zanimljivo samo ako to dopustim sebi i prepustim detetu u meni da se igra.

Hajde da ne gušimo decu u nama, nego da ih negujemo, volimo i poštujemo i dopustimo da nam pomognu kada je to potrebno. Hajde da probudimo, čuvamo i gradimo svoju kreativnost!

Kopiraj link

Dragana Vinčić

Dragana je završna godina osnovnih studija na FON-u. Pored ISiT-a kojim se bavi na fakultetu, zaljubljena je u psihologiju i uživa u slikanju, pisanju, čitanju i stvaranju svega što bi na bilo koji način moglo da ulepša ovaj svet i život na njemu.

Slični tekstovi

Top 10 saveta Čarlsa Bukovskog
24.11.2015.
5 min

Top 10 saveta Čarlsa Bukovskog

U pauzi od učenja
Pred vama je važan dan? 4 načina da ustanete sveži
09.06.2016.
2 min

Pred vama je važan dan? 4 načina da ustanete sveži

U pauzi od učenja
Zašto bi trebalo da slušaš podkaste
01.09.2023.
5 min

Zašto bi trebalo da slušaš podkaste

U pauzi od učenja