/  Blog

Vežbe tela i uma protiv stresa

Da li vam se desilo da se osećate iscrpljeno, umorno, razdražljivo i bez energije? Ne možete da saberete misli i da se skoncentrišete na posao  ili razgovor koji vodite sa sagovornikom?

 

Vežba

Foto: Pixabay

Sve ovo govori da je vaš organizam pod udarom velike količine stresa koja se svakodnevno i neprimetno nakupljao. Vaše zdravlje i psihičko i fizičko može biti dovedeno u pitanje i zato morate blagovremeno i pravilno da reagujte na sve okolnosti i situacije koje nose rizik stresa.

 

Postoje navike koje će doprineti tome da se osećate bolje svakim danom malo po malo. Vežbajte i um i telo za borbu protiv stresa!

 

Jutarnje vežbe istezanja ili na pauzi na poslu

Praktikujte jutarnje razgibavanje ili na svom radnom mestu na pauzi pokušajte češće da ustanete i da se istegnete tako što ćete podići ruke iznad glave, zatim se sagnuti i dohvatiti prste na nogama. Po kafu na radnom mestu možete otići i pešice umesto liftom, ukoliko okolnosti dozvoljavaju.

 

Vežbe pravilnog disanja protiv stresa – duboko i polako!

Potrebno je da dišete duboko, polako i ujednačeno. Udišete vazduh kroz usta, pa ga lagano izdišete kroz nos. Izdisaj bi trebalo da bude duži od udisaja, a za početak možete da brojite u sebi.

 

Meditativna šetnja u prirodi – voda, reka i ptice!

Najbolje je da šetnja bude u prirodi, kroz šumu ili pored neke tekuće vode, reke, potoka, jer se na taj način uključuju i druga čula i napetost se postepeno oslobađa a preovlađuje relaksacija. Voda, drveće i cvrkut ptica deluju veoma blagotvorna na sva čula.

 

Joga u kućnoj varijanti – kreiraj svoj program!

Veoma je bitan pravilan položaj tela, ravna leđa, noge savijene u kolenima, tako da se omogući protok energije kroz celo telo. Udahnite duboko punim plućima, zadržite kratko dah, pa lagano ispustite vazduh do kraja. Prilikom udisaja brojte do tri – izdahnite. Takođe lezite na strunjaču, polako podižite noge sve dok ne uspete da ih zabacite preko glave i da prstima dodirnete pod – tada se telo potpuno opustilo.

 

Obratite pažnju na vrstu i količinu namirnica – jedite zdravo i umereno!

Lisnato zeleno povrće, mahunarke pozitivno utiču na raspoloženje, zatim preporučuju se blitva, spanać, sočivo, boranija, koštunjavo voće i morski plodovi, badem, indijski orah, lešnik. Crna čokolada izaziva proizvodnju hormona sreće – zato imajte kod sebe bar jednu štanglu!

 

Smeh proveren lek – smejte se što češće i što glasnije!

Nakon nekoliko minuta jakog smeha, kroz vaše telo prostruji krv i napetost spontano nestaje. Smejte se na sav glas i što češće – slobodno!

 

Slušaj omiljenu muziku – po potrebi „odvrni do daske“!

Muzika je lek za dušu, pozitivno utiče na stvaranje hormona sreće. Preporučujemo da slušate nešto od klasične muzike ili laganu tihu muziku za meditaciju na poslu, ukoliko je moguće, dok kod kuće pojačajte muziku koja vas najviše uveseljava.

 

Hidriraj organizam i telo – voda za piće i za kupku!

Blagi biljni čajevi i sveže ceđeni sokovi se preporučuju kod hroničnog umora. I naravno voda, voda, mnogo vode – 1 do čak 2 litra dnevno bi bilo idealno. Pripremite toplu kupku sa eteričnim uljima lavande, mente, sandalovine, ruzmarina – prepustite se uživanju.

 

Trenirajte – trčanje, teretana, fitnes, zumba – birajte!

Nekom više odgovara trčanje, neko želi da definiše mišiće u teretani, a neko voli da vežba u grupi na zumbi. Na vama je da procenite šta vam odgovara, šta vam je potrebno i da li želite da kombinujete različite fizičke aktivnosti. Takođe možete na posao ići peške – ukoliko je moguće i lift možete zameniti pešačkim aktivnostima. Bitno je da svaka aktivnost doprinosi pozitivno vašem izgledu i unutrašnjem osećaju.

 

Vodi računa o sebi svakog dana po malo i na duže staze tvoja borba sa stresom će biti efikasna. Investiraj u svoje zdravlje – budi borac i pobedićeš!

 

 

 

 

Izvor: Omladinske NovineOstavi komentar:

Konkuriši na praksu