/  Blog

Zašto je važno da povremeno napravimo pauzu od društvenih mreža?

Živimo u vremenu kada su društvene mreže postale izvor dnevnih informacija, zabave, a nažalost i naša doza socijalizacije. Svi osećamo potrebu za više razgovora i komunikacije sa voljenim ljudima, čeznemo za novinama kao starom, dobrom formom i razmenom mišljenja, koja se ne svodi samo na komentare ispod nečijeg Fb statusa. Ako ste primetili da većinu svog slobodnog vremena provodite skrolujući Instagram, vreme je za malo odmora od društvenih mreža i malo prave socijalizacije.

 

Društvene mreže

Foto: Pixabay

Društvene mreže ne izazivaju zavisnost, ili bar sebi ne smemo dozvoliti da verujemo u to. One su jedna vrsta navike, od koje nam ne treba postupno odvikavanje. Jednostavno obećajte sebi da ćete ceo dan provesti bez socijalnih mreža, a zatim neka to bude vikend, a vremenom to može prerasti i u celu nedelju, kada odlučite da svoje vreme provedete sa svojim prijateljima, u dugim šetnjama ili da pročitate neku dobru knjigu, kada se kući vratite sa posla. Toliko toga propuštamo skrolujući, a sve što nam je zaista potrebno je da isključimo internet i telefon koristimo u svrhe komunikacije, za šta je do nedavno jedino i bio namenjen.

 

Još jedna stvar koja bi mogla da vam pomogne, da vam društvene mreže odvlače pažnju tokom celog dana, je da isključite notifikacije. Primetićete da ćete znatno ređe ulaziti na društvene mreže, kada vaš telefon bude slao manje obaveštenja, koja bi trebalo da proverite.

 

Setite se starog, dobrog SMS-a i pokušajte da preko njega ugovorite viđanje sa prijateljima, kako biste dodatno smanjili posećivanje omiljenih društvenih mreža.

Zaista je važno da upoznajete ljude i uspostavljate kontakte sa njima, ali je važno da se to dešava u realnom, češće nego u virtuelnom životu, što generalno nije slučaj. Zato je zaista važno da pokušate da odmorite od socijalizacije preko društvenih mreža i svakodnevno se okružite novim ljudima. Vremenom ćete primetiti da ste spontano, sklopili mnoga nova poznanstva, umesto da ste besciljno gledali u ekran svog telefona.

 

Kada napravite predah od društvenih mreža, primetićete koliko dugo niste uživali u nekim stvarima, koje vas inače ispunjavaju. Kada ste poslednji put nakon posla, seli i uz šolju kafe, prelistali sopstvene misli i doneli neke nove zaključke? Kada ste poslednji put izdvojili vreme da pročitate knjigu, koju ste odavno kupili po preporuci prijatelja? Niste zaista dugo… ali sada je vreme da loše navike konačno zamenite onim malo boljim.

 

Kada ponovo poželite da budete online, setite se pravih razloga, zbog kojih uživate u društvenim mrežama i tada ograničite svoj poravak na njima, samo dok ne ispunite svoje benefite, a tada je vreme za off i povlačenje u realan i ispunjen život.

 

Važno je i da se fokusirate na to šta pratite na društvenim mrežama i koliko uticaja takav sadržaj ima na vaš život. Da bi društvene mreže bile samo dnevna doza pozitive za vas, napravite čistku i ostavite samo ljude, koji postuju stvari koje vam se dopadaju. Očistite svoje mreže od negativnog uticaja, jer negativan uticaj sa društvenih mreža čak i nesvesno prelazi u naš realan život, a to je uglavnom prvi alarm, koji nas navede da poželimo da napravimo pauzu od virtuelnog sveta.

 

Kada napravite pauzu od virtuelnog sveta na neko vreme, osvrnite se na svoju promenu i preispitajte se kako se osećate, da li vam je prijalo i da li ste rasterećeni. Ako primetite da se osećate mnogo bolje, fokusirajte se na to da u manjoj meri i na pravi način koristite društvene mreže, kako biste mnogo više vremena imali da uživate u svom danu i svom životu.

 

 

 

Izvor. Lepota i zdravljeOstavi komentar:

Konkuriši na praksu