/  Blog

Zašto je važno da radimo na sebi?

Veoma često čujemo da se piše ili priča o ličnom razvoju. O čemu se zapravo radi? Šta je to lični rast i razvoj, kako se on realizuje, kako manifestuje i zašto je bitan?

 

EmocijeFoto: Pixabay

Samoanaliza sopstvenih emocija i emocija drugih može biti korisna. Kada uspete da objektivno tumačite svoje i emocije drugih, kada postanete svesni koliko emocije mogu da utiču na racionalno ponašanje ličnosti, biće vam jasno šta se mora kontrolisati i zbog čega. Objektivnost i samokritičnost su preduslov za lični rad na sebi.

 

Ukoliko te osobine razvijete, lako ćete razdvajati šta su vam lične mane, a šta prednosti. Umećete nepristrasno da procenite šta treba da menjate, a šta da negujete. Kada primetite prve znake napretka, bićete samozadovoljni i motivisani da budete najbolja verzija sebe. Veoma je bitno da primetite i najmanji napredak kod sebe, da cenite svaku promenu na bolje i da nastavite postepeno i istrajno da se usavršavate.

 

Eliminišite sujetu i ego što više, prihvatite poraze, naviknite se na borbu, učite na greškama i naravno volite sebe. Negujte empatiju, osluškujte i posmatrajte sagovornika, budite pažljivi prema drugima i isto tako prema sebi. Sve uloženo dobro u međuljudskim odnosima, biće vam vraćemo.

 

Pitate se kako da započnete ovakav rad? Najpre iskreno obavite razgovor u sebi, dobro oslušnite svoje duboke emocije, rane, boli, frustacije, želje. Saznajte njihov uzrok i sagledajte posledice. Napravite promenu kada se vratite na početak, uzrok nezadovoljstva i uporno istrajanje na promeni u korenu doneće rezultat. Korak po korak.

 

I kada grešite, budite strpljivi sa sobom kao sa malim detetom. Otkrijte šta vašem srcu godi i udovoljavajte mu. Stvorite svoj svet zadovoljstva, mira i spokoja. Kako? Upoznajte sebe, u razgovorima sa svojom dušom, u tišini, u meditaciji, u patnji, u radosti. Upoznajte sebe dobro, zavolite sebe i svet će vam uzvratiti istu meru ljubavi. 

 

 

 

Izvor: Omladinske NovineOstavi komentar:

Konkuriši na praksu