Rok za prijavu na ovaj konkurs je istekao.
Ovde možete pogledati pregled trenutno aktuelnih konkursa.

Poziv studentima za učešće na Praškom kvadrijenalu


Telefon:
na upit
Prijava na:
Website:
Nivo studija:
Osnovne studije, Master studije, Specijalističke studije, Doktorske studije
Oblast:
Mediji i komunikacije, Psihologija, Marketing i PR, Arhitektura i urbanizam, Arhitektura, Dramska umetnost, Filmska umetnost, Muzička umetnost, Likovna umetnost, Istorija i teorija umetnosti, Modni dizajn, Fotografija, Književnost, Dizajn , Grafički dizajn, Digitalna umetnost
Vrsta/tip programa:
Umetnost i dizajn
Zemlja:
Srbija,
Jezik:
Srpski
Nagrada:
na upit

Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju - OISTAT Centar za Srbiju, Novi Sad i Muzej primenjene umetnosti Beograd, kao organizatori raspisuju javni konkurs za učešće u studentskoj sekciji nacionalnog nastupa Srbije na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2019. godine.

 

Praško kvadrijenale scenskog dizajna i scenskog prostora najznačajnija je svetska manifestacija posvećena scenskoj umetnosti. Osnovana 1967. godine, ova manifestacija danas predstavlja široku platformu za istraživanje različitih oblasti scenskog stvaralaštva – od artikulacije fizičkog prostora za igru i dizajna dekora, kostima, zvuka i svetla u pozorištu, preko umetničkih i kustoskih praksi iniciranih ukrštanjem i preklapanjem arhitekture, scenskih i vizuelnih umetnosti, do site-specific projekata i upotrebe prostora savremenog grada kao pozornice. 

 

Praško kvadrijenale scenskog dizajna i scenskog prostora 2019. biće održano od 6. do 16. juna 2019. godine.

 

Tema nastupa za Studentsku sekciju za nastup Republike Srbije na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2019. godine je Samo(iz)gradnja.

Osim na Samo(iz)gradnju kao kontekst, nastup Srbije oslonjen je i na koncept Kvadrijenala koji akcenat stavlja na one autorske pristupe koji scenski dizajn razvijaju kao snažni sastavni deo ukupne umetničke ideje, a ne kao podređenu ili prateću disciplinu. U tom smislu, nastup Srbije posvećen je identifikaciji, mapiranju i predstavljanju autora, događaja, manifestacija i institucija koji u svom radu neguju ovakav pristup scenskom dizajnu i scenskom prostoru.

 

Prostorni koncept Kvadrijenala u kategoriji Studentske postavke zasnovan je na ideji kreiranja scenografskog pejzaža u kome nema granica između postavki, tj. u kome izložbeni zidovi ne dele teritorije, zemlje, ili nacije, podsećajući na to da je pozorište pre svega umetnost zajedničkog rada svih učesnika u procesu nastanka pozorišne predstave.

 

Pravo učešća i prijava

Pravo učešća u prvom krugu konkursa imaju studenti (pojedinci) svih fakulteta, akademija i visokih škola, nezavisno od vrste studijskog programa i nivoa studiranja, koji žele da izraze svoj stvaralački odnos prema temi Kvadrijenala i temi nacionalnog nastupa, kroz složen proces zajedničkog stvaranja novog umetničkog dela u domenu scenskog dizajna.

 

Rok za predaju konkursnih radova je: ponedeljak, 12. novembar 2018. godine, do 12.00 sati.

 

Prijave i radovi koji budu stigli nakon propisanog roka neće biti uzeti u razmatranje.

 

Prijavu na konkurs treba poslati elektronskom poštom, u telu mejla, na adresu pq.studentska@uns.ac.rs, sa naznakom „Prijava na konkurs – studentska sekcija“.

 

Konkursni materijal za učešće u studentskoj sekciji Praškog kvadrijenala moguće je preuzeti sa sajta Centra za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (http://www.scen.uns.ac.rs/?p=27111).