Rok za prijavu na ovaj konkurs je istekao.
Ovde možete pogledati pregled trenutno aktuelnih konkursa.

Naj Student - više od studiranja

Konkurs: Dečja biblioteka Pinokio (Pinocchio Children’s Library)


Telefon:
na upit
Prijava na:
Website:
Nivo studija:
Osnovne studije, Master studije
Oblast:
Dizajn , Arhitektura
Vrsta/tip programa:
Umetnost i dizajn, Ostalo
Zemlja:
na upit
Jezik:
Engleski
Nagrada:
nagradni fond 20.000 EUR

Organizacija YAC – Young Architects Competitions je lansirala Dečju biblioteku Pinokio (Pinocchio Children’s Library), arhitektonski konkurs za dizajniranje biblioteke posvećene avanturama Pinokija, namenjene i deci i odraslima. Inicijativa je pokrenuta u saradnji sa Fondacijom Carlo Collodi i podržana od strane Veća arhitekata Pistoje, Fakulteta likovnih umetnosti u Firenci, Touring Club-a, ISI Florence i časopisa Casabella, a deo je šireg projekta Kolodi – evropska prestonica detinjstva (Collodi Capitale Europea dell’Infanzia).

 

Novčana nagrada od 20 000 evra biće dodeljena pobednicima konkursa od strane međunarodno priznatog žirija, među čijim članovima su i Italo Rota, Fabio Novembre, Fedele Canosa (MECANOO Architecten) i Emmanuelle Moureaux.

 

Pinokio je izuzetna bajka. To je jedna od priča koje su najviše uticale na kulturu i svetsku imaginaciju tokom poslednja dva veka: Pinokio -lutka kojoj je suđeno da postane dečak učinila je da odrasli i deca svih generacija sanjaju.

 

Od Diznijeve interpretacije do različitih filmskih adaptacija, avanture Pinokija su putovale širom sveta. Ova priča dolazi iz udaljenog i živopisnog ugla Italije – Kolodija. Zahvaljujući dragocenoj aktivnosti istoimene Fondacije, Kolodi se sprema da započne novo poglavlje međunarodne slave i značaja.

 

Zapravo, 2018. će biti ključna godina za projekat Kolodi – evropska prestonica detinjstva (Collodi Capitale Europea dell’Infanzia). To je ambiciozan program Kolodijeve fondacije i italijanske vlade koji će graditi, na lokacijama bajke, najveći tematski park inspirisan Pinokijem ikad napravljenim. Intervencija od 250 000 kvadratnih metara obuhvataće instalacije, atrakcije i biblioteku posvećenu svim bajkama koje su detinjstvo desetina generacija učinile čarobnim (Alisa, Peter Pan, Pinokio, Mali Princ, između ostalih).

 

U tom kontekstu, YAC ima čast da predstavi konkurs za Dečju biblioteku Pinokio. Kroz saradnju Collodi fondacije, ovo takmičenje pruža dizajnerima mogućnost da kreiraju projekat bez presedana. Data im je prilika da dizajniraju prvu i najveću dečju biblioteku inspirisanu bajkom o Pinokiju. Ova biblioteka bi trebalo da bude slika i prilika dečjih snova za milione posetilaca koji će posetiti park.

 

Kakva će biti kuća koja će čuvati najvažnije bajke na svetu?

Kako definišete prostor koji odgovara detetu, namenjen tome da bude najprestižnija biblioteka bajki na međunarodnom nivou?

Ovo su pitanja koje Dečja biblioteka Pinokio postavlja dizajnerima. Poziva ih da se vrate na magični horizont bajki i priča. Jedino dozvoljavajući projektu da ih vrati u svoje detinjstvo, dizajneri mogu ponovo otkriti osećaj čuđenja i fantazije neophodan za dizajniranje prečišćenog mesta; mesto izgrađeno za igru i zabavu, ali iznad svega za odrastanje i učenje. Mesto koje prikazuje plemeniti projekat Fondacije: da izgradi budućnost društva tako što neguje najsnažniji i beskrajni dečji izvor: maštu.

 

Nagrade:

 • I nagrada – 10.000 €
 • II nagrada – 4.000 €
 • III nagrada – 2.000 €
 • 4 Zlatne pohvale – 1.000 € svaka
 • 10 počasnih pohvala
 • 30 finalista

 

Žiri konkursa:

 

Važni datumi:

 • Rok za standardnu prijavu učešća: 12. novembar 2017. do 23.59h GMT
 • Rok za kasnu prijavu učešća: 10. decembar 2017. do 23.59h GMT
 • Rok za predaju radova: 13. decembar 2017. do 11.59h GMT
 • Početak žiriranja: 20. decembar 2017.
 • Objava rezultata konkursa: 28. februar 2018.

 

Više informacija: www.youngarchitectscompetitions.com
Kontakt adresa: yac@yac-ltd.com