Rok za prijavu na ovaj konkurs je istekao.
Ovde možete pogledati pregled trenutno aktuelnih konkursa.

Prvi međunarodni književni konkurs "Tragom pravdoljubivog - Arčibalda Rajsa"


Telefon:
063/807-59-35
Prijava na:
Website:
na upit
Nivo studija:
Osnovne studije, Master studije, Doktorske studije
Oblast:
Književnost
Vrsta/tip programa:
Umetnost i dizajn, Knjizevni konkursi
Zemlja:
Srbija,
Jezik:
Srpski
Nagrada:
na upit

Sledeće godine, 8. avgusta 2019. godine, navršava se tačno 90 godina od smrti jednog od najvećih prijatelja Srba, istaknutog humaniste, kriminologa i prijatelja Srbije Arčibalda Rajsa, čije su poruke iz njegovog antologijskog dela "Čujte, Srbi" o mentalitetu, snazi, ponosu, slobodarskom duhu, ali i slabostima i greškama Srba i danas aktuelnije nego ikada. Rajs je inače počasni građanin Mačvanskog Prnjavora.

 

Rudolf Arčibald Rajs rođen je 8. jula 1875. godine u nemačkoj pokrajini Baden. Rajs je bio švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani. Istakao se kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata. Istraživao je zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom, a posebno je napravio osvrt na stradanje srpskog stanovništva od Austro-ugara počinjenim nad stanovništvom Mačvanskog Prnjavora i okoline.

 

Po Rajsovoj želji, njegovo izvađeno srce odneseno je u urni na Kajmakčalan, gde je sahranjeno zajedno sa ostalim oslobodiocima Solunskog fronta.

 

Na urni, koja je polomljena prilikom naleta Bugara u Drugom svetskom ratu, pisalo je: "Ovde u ovoj urni, na vrhu Kajmakčalana, Zlatno srce spava. Prijatelj Srba iz najtežih dana. Junak pravde, istine i prava. Švajcarca Rajsa, kom' nek je slava!".

 

Konkurs se raspisuje i u znak sećanja na žrtve zločine koje je počinila austrougarska vojska u Mačvanskom Prnjavoru 4. avgusta 1914. godine, tako da se i danas pred Spomen - kosturnicom ledi krv u žilama, pred tom Prnjavorskom Kostur - Kapelom. (Podsećanje: 17. avgusta 1914. godine Autro-ugari, spalili su u školi 48 Prnjavoraca, iz škole u plamenu, majke su kroz prozor izbacivale decu, a koje su austrougarski vojnici dočekali na bajonete)

 

Inicijator književnog konkursa je Slavica Jovanović novinar i književnik, koja na ovaj način ispunjava zavetnu želju Branislava Bojića Banike književnika iz Beograda, koji je svoje detinjstvo provodio u dvorištu prnjavorske crkve znatiželjno posmatrajući spomen-kosturnicu u društvu tadašnjeg crkvenjaka. Majka Branislava Bojića književnika je rodom iz Novog Sela i Bojić je potpisnicu ovih redova zamolio da kroz književno i publicističko štivo, piše o svirepim zločinima nad nedužnim srpskim stanovništvom u Mačvi. Inicijativu su odmah podržali i književnici iz Udruženja književnika Srbije: Predrag Bogdanović Ci, književnik, dr Milan Mladenović, književnik i mnogi drugi afirmisani književnici i novinari, ali ima i policajaca, kao i književnih klubova. Takođe u toku je i osnivanje Udruženje pisaca Mačvanskog Okruga, čiji je inicijator takođe Slavica Jovanović, novinar i književnik.

 

O konkursu

Sada više o konkursu koji je tematske sadržine:

  • Prva pesma bi trebalo da bude posvećena Arčibaldu Rajsu, odnosno pesma posvećena njegovom istraživačkom radu na raskrinkavanju zločina nad žiteljima Mačve i njegovom književno-publicističkm radu i knjizi- testamentu "Čujte Srbi, čuvajte se sebe".
  • Druga pesma bi trebalo da se odnosi na stradanje mačvanskog življa, koji su na najmonstruoznije načine mučeni, klani, spaljivani, vezani žicom i terani da gledaju trčeći vezani u lance, prema avgustovskom Suncu, a poznato je da samo ptica orao, bez teškoća može u Sunce pogledati…
  • Treća pesma bi trebalo da bude posvećena slepom srpskom guslaru i pesniku Filipu Višnjiću, koji je zločine u Mačvi od strane tiranina - opevao.

 

Pesme treba da su dužine do 28 redova, potpisane punim imenom i prezimenom autora

 

Jedan autor može učestvovati:

  • sa po jednom pesmom na sve tri teme, ili
  • sa tri pesme na jednu temu koju izabere,
  • ili samo sa jednom temom sa konkursa.

 

Konkurs je samofinansirajući i plaća se učešće od 500 RSD. Uplate za književni zbornik vrše se na žiro-račun Poštanska Štedionica, na ime Slavica Jovanović, br. računa: 200-65929694-51.

 

Konkurs je otvoren do kraja aprila 2019. godine.

 

Osim štampanja zbornika i književnih večeri, planiran je i poseta Beogradu spomeniku Rajsu koji nalazi se u Topčiderskom parku, kao i poseta spomen kosturnici u Mačvanskom Prnjavoru.

 

Najuspešnije pesnike očekuju diplome, knjige, umetničke slike, zahvalnice.

 

Proglašenje pobednika, dodela nagrada i promocija zbornika posvećenog sećanju na žrtve ratova u Mačvi biće održana u avgustu, kada se obeležava jubilej 90 godina od smrti Arčibalda Rajsa ali i godišnjice od velikog zverstva nad Srbima.

 

Ovim konkursom ispunjavamo i zavetnu želju - testament našeg uglednog srpskog književnika Branislava Bojića, velikog Srbina, Rodoljuba i Pravoslavca, koji je kao bosonogi dečak u Mačvi, bio užasnut zlodelima nad ognjištima i decom, rodnom kraju svoje majke. A zahvalni smo i književnicima Udruženja književnika Srbije što nas podržaše u ovoj ideji.

 

Mejlovi na koji se šalju pesme su: slavicajov69@gmail.com i slavicaj1969@gmail.com.

 

Za sve informacije vezane za konkurs možete se telefon: 063/807-59-35.

 

U nadi da će konkurs postati tradicionalan i da će otrgnuti od zaborava, nedužne mačvanske žrtve, ali i velikog prijatelja Srba Arčibalda Rajsa.

 

 

Pripremila: Slavica Jovanović, novinar i književnik