Rok za prijavu na ovaj program je istekao.
Ovde možete pogledati pregled trenutno aktuelnih programa.

Naj Student - više od studiranja

› Lokalni odgovori na izazove klimatskih promena!


Telefon:
na upit
Prijava na:
na upit
Website:
Nivo studija:
Osnovne studije, Master studije, Doktorske studije
Vrsta/tip programa:
Ostali programi
Jezik:
Srpski
Oblast:
Zaštita životne sredine (ekologija)
Zemlja:
Srbija,

„Lokalni razvoj otporan na klimatske promene” je petogodišnji projekat koji ima za cilj da se, kroz partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora, smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i lokalne zajednice u Srbiji učine otpornijim na promene klime. Projekat sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Partneri na Projektu su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Vlada Kraljevine Švedske, Vlada Švajcarske, kao i drugi nacionalni partneri poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština.

 

U okviru Projekta postoje dva izazova: Izazov otvorenih podataka (Open Data) i Izazov za inovativna rešenja (Innovation Challenge). UNDP, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine objavilo je 22. novembra 2017. g. Javne pozive za oba izazova lokalnim samoupravama, javnim i privatnim preduzećima, organizacijama civilnog društva i naučno-istraživačkim institucijama, da zajednički osmisle inovativne načine za smanjenje emisija GHG i borbu protiv klimatskih promena, na nivou gradova i opština.

 

Izazovi će poslužiti identifikaciji nedostataka u praćenju emisija GHG u lokalnim zajednicama širom Srbije i predlaganju rešenja koje lokalne samouprave mogu da primene u cilju uspostavljanja kvalitetnih i lako dostupnih (otvorenih) baza podataka o GHG i prilagođavanja javnih usluga društveno, ekonomski i ekološki održivom razvoju. Očekuju se softverska, tehničko-tehnološka rešenja i biznis modeli koji odgovaraju potrebama i prioritetima lokalnih samouprava. Predlozi treba da se odnose na energetiku, saobraćaj, upravljanje otpadom, poljoprivredu i slične oblasti u kojima se poboljšanja mogu ostvariti kroz:

  • obezbeđivanje energije iz obnovljivih izvora;
  • razvoj “pametnih elektro-mreža”;
  • unapređenje upravljanja otpadom, reciklaže i proizvodnje energije iz otpada;
  • energetski efikasnije javno osvetljenje;
  • optimizaciju javnog saobraćaja i povećanje korišćenja nemotorizovanih vidova prevoza; 
  • uvođenje održivih sistema za osvetljenje, grejanje i rashlađivanje, energetsku efikasnost javnih zgrada i domaćinstava i sl.

 

Projekat promoviše partnerski pristup u odgovoru na postavljene izazove. Pored nagrada za najbolje ideje, učesnici Izazova dobiće stručno-savetodavnu podršku, pomoć u pronalaženju izvora ko-finansiranja i promociju.

 

Rok za podnošenje projektnih ideja u okviru Izazova za inovativna rešenja je 31.01.2018., a u okviru Izazova otvorenih podataka 28.02.2018. g.

 

Više informacija pogledajte na: http://inovacije.klimatskepromene.rs