Rok za prijavu na ovaj program je istekao.
Ovde možete pogledati pregled trenutno aktuelnih programa.

Naj Student - više od studiranja

Beogradska otvorena škola › Otvoren poziv za MA i PHD program na Centralno-evropskom univerzitetu za 2018/2019. godinu


Telefon:
na upit
Prijava na:
Website:
Nivo studija:
Master studije, Doktorske studije
Vrsta/tip programa:
Ostali programi
Jezici:
Srpski, Engleski
Oblast:
na upit
Zemlja:
Mađarska, Budimpešta

Centralno-evropski univerzitet (CEU) u Budimpešti raspisao je konkurs za upis na master i doktorske studije za školsku 2018/2019 godinu. Rok za prijavu je 1. februar 2018. godine, a svi koji pošalju aplikaciju do tog datuma istovremeno konkurišu i za stipendiju koja pokriva školarinu, zdravstveno osiguranje i troškove stanovanja u studentskom kampusu ili privatnom smeštaju za studente doktorskih studija. Stipendije se dodeljuju na osnovu akademskih zasluga i socijalnog statusa i dostupne su za većinu master programa, za studente iz bilo koje zemlje. Dobra vest je da najveći broj primljenih studenata dobije neku vrstu stipendije, a procenat studenata koji su u prethodnoj školskoj godini dobili neki vid finansijske podrške je preko 85%. 

 

Otvoren poziv za CEU

 

Ukoliko ste zainteresovani za studije na CEU, molimo da svoje interesovanje izrazite popunjavanjem ovog upitnika. Centralno-evropski univerzitet u Budimpešti je od svog osnivanja 1991. godine do danas stekao reputaciju prestižnog evropskog i svetskog univerziteta koji neguje multinacionalno i multikulturalno okruženje. U 2017. godini CEU je zauzeo 39. mesto na rang listi najboljih svetskih visokoškolskih institucija (Times Higher Education Best Young University Rankings). Interdisciplinarni pristup kao metod učenja i istraživanja ima centralno mesto na ovom univerzitetu upravo zato što pospešuje kritičko razmišljanje i debatu među studentima i njihovim profesorima. Odnos studenata i profesora je 8:1, što znači da studenti mogu da ostvare dobar kontakt sa profesorima i sarađuju sa njima u toku školske godine.

 

Sa oko 1.448 studenata iz više od 115 zemalja, CEU zajednica je sačinjena od retke mešavine nacionalnosti, etničkih grupa i kultura što je čini idealnim okruženjem za ispitivanje tema "otvorenog društva" kao što su nove demokratije, sloboda medija, nacionalizam, ljudska prava i vladavina prava.

 

Univerzitet je akreditovan u Sjedinjenim Američkim Državama i u Mađarskoj i nudi  čak 49 multidisciplinarnih programa, na 15 departmana za master i doktorske studije. Na CEU-u postoji i 20 istraživačkih centara. Obzirom na to da su oblasti izučavanja na ovom Univerzitetu uglavnom u domenu društveno-humanističkih nauka, studenti mogu da se prijave za neki od programa na departmanu za političke nauke, međunarodne odnose, ekonomiju, prava, studije roda, nacionalizma i brojne druge, a na CEU-u postoji i dve škole Poslovna škola (CEU Business School) i Škola javnih politika (School of Public Policy). Za više informacija u vezi sa dostupnim programima i departmanima možete pogledati ovde.

 

CEU ima i veliku alumni mrežu čiji su članovi aktivni u alumni klubovima u preko 68 zemalja. Alumnisti CEU-a često se zapošljavaju na visokim pozicijama u svojim državama, ali i međunarodnim organizacijama, pa je tako više od 200 alumnista CEU-a na ministarskim pozicijama, oko 170 ih je zaposleno u nekoj od institucija Evropske unije, isto toliko u Ujedinjenim nacijama, a preko 300 je zaposleno u nekoj od međunarodnih organizacija kao što su Svetska banka, Organizacija za evropsku saradnju i bezbednost (OEBS) i brojnim drugim.

 

Kandidati koji konkurišu na neki od master programa moraju posedovati uverenje o prethodno završenim osnovnim studijama tj. master studijama ukoliko konkurišu na neki od programa na doktorskim studijama. Nastava na svim master i doktorskim programima koje nudi CEU se odvija na engleskom jeziku te kandidati moraju dostaviti dokaz o položenom testu engleskog koji uz ostalu dokumentaciju treba poslati najkasnije do 1. februara 2018. godine. Konkursna dokumentacija obuhvata popunjenu onlajn prijavu, dva pisma preporuke, biografiju i dodatna dokumenta u zavisnosti od toga za koji departman se konkuriše. Više o potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na ovom linku.

 

Za određene CEU master programe nije obezbeđena finansijska pomoć: master program globalnih ekonomskih odnosa, poslovne analitike, master program u finansijama i master program za upravljanje tehnologijama i inovacijama. 

 

Ukoliko želite da saznate više o procesu prijave, dostupnim programima i stipendijama možete doći u Beogradsku otvorenu školu (Masarikova 5/16) na individualne konsultacije koje je potrebno zakazati, slanjem poruke na mejl akademsko.savetovanje@bos.rs ili telefonom na broj 011 30 61 577.