/  Saveti

Saveti › I vi napravite baricu na jastuku dok spavate?

Evo zašto balimo dok spavamo i kako rešiti taj problem.

 

Spavanje

Foto: Pexels

Svakome od nas se desilo da se probudi i shvati da je jastučnica mokra od naše pljuvačke. To nije ništa strašno, mada ako se to stalno dešava, može da bude znak bolesti u telu.

 

Najpre, evo zašto balimo noću. Dok spavamo, mšići našeg lica su potpuno opušteni, kao i refleks gutanja. S obzirom na to da se pljuvačka sakuplja u ustima dok spavamo, vrlo lako izađe jer opušteni mišići dovode do toga da nam usta budu otvorena. Na kraju, rezultat je mokra jastučnica na kojoj i nije baš prijatno spavati.

 

Preterana proizvodnja pljuvačke ili hipersalivacija može da bude znak neurološke bolesti ili posledica nazalne kongestije. Takođe, ljudi koji su već imali problema sa zdravljem, poput onih koji su doživeli moždani udar, mogu da proizvode pljuvačku češće i više.

 

Ako se prilično često budite na mokroj jastučnici, evo nekih stvari koje možete da preduzmete, ne biste li to sprečili.

 

Očistite sinuse

Jedan od najčešćih razloga za izbalavljenju jastučnicu jer zapušen nos - kad morate da dišete na usta, ona su otvorena i veće su šanse da pljuvačka izađe. Pročišćavanje sinusa je zato dobar način da ovo sprečite, i to tako što ćete se pred spavanje istuširati toplom vodom - to će otpušiti sinuse i pomoći vam da normalno dišete.

 

I esencijalna ulja, posebno ona koja sadrže eukaliptus mogu da vam pomognu, a naravo i kapi za nos.

 

Promenite položaj spavanja

Očigledno je - ako spavate na leđima, sva pljuvačka koju proizvedete će ostati u vašim ustima. U suprotnom, ako spavate na stomaku ili na boku, vrlo je verovatno da će jastučnica biti mokra.

 

Proverite imate li apneju spavača

Apneja spavača je poremećaj zbog kojeg osoba ne može normalno da diše, a to dovodi do prekida u spavanju, buđenja, osećaja umora ujutru i ošamućenosti tokom dana.

 

Balavljenje i hrkanje su glavni indikatori apneje spavača. Ako sumnjate da imate ovaj poremećaj u spavanju, najbolje je da odete kod lekara. Zapamtite i da faktori poput pušenja povećavaju rizik od apneje spavača, ali i od drugih problema sa disanjem.

 

Skinite višak kilograma

Višak kilograma itekako utiče na spavanje. Višak kilograma je jedan od faktora koji doprinosi apneji spavača, a to, kao što već znate, povećava šanse da izbalavite na jastuk.

 

Držite glavu više nego inače

Stavite veći jastuk ili spavajte na dva manja - tako će vam glava biti uzdignutija dok spavate, i manje su šanse da će pljuvačka izaći iz usta.

 

 

Izvor: Mondo

 

Ostavi komentar: