Naj Student - više od studiranja

  /  Saveti

Saveti › Kako nadmudriti test na zaokruživanje

Još minut do kraja ispita, pred vama se nalazi naizgled jednostavna odluka, zaokružiti a, b, c ili d, ali od te odluke može zavisiti čitav ispit. Sasvim smo sigurni da ste se bar jednom u životu našli u ovoj situaciji. Problem sa ovakvim testovima može biti što vrlo često izazivaju konfuziju i nesigurnost, budući da vam se može učiniti da je svaki odgovor tačan. Ukoliko niste apsolutno sigurni u ono što ste naučili, sličnost ponuđenih odgovora može vas odatno zbuniti i utoliko vam otežati odluku – A, B, C ili D.

 

Exam

Foto: Pixabay

U takvim trenucima sigurno ste se zapitali postoji li mogućnost da “nadmudrite” ovakav test?

 

William Poundstone, autor knjige “Rock Breaks Scissors: A Practical Guide to Outguessing and Outwitting Almost Everybody”, tvrdi kako je pronašao nekoliko uobičajenih uzoraka u testovima sa više ponuđenih odgovora, piše Business Insider.

 

Nakon što je proučio stotinu testova sa sveukupno 2.456 pitanja iz različitih izvora poput osnovnih i srednjih škola, fakulteta, zatim vozačkih ispita, ali i novinskih kvizova, Poundston tvrdi kako je otkrio statističke uzorke u ovim testovima.

 

Na osnovu dobivenih podataka definisao je strategije koje bi vam mogle pomoći i povećati šanse da pogodite tačne odgovore u testovima, bez obzira rešavali test za prijemni ili ispit za vozačku dozvolu.

 

Iako Poundstone naglašava kako je stvarno znanje najbolja strategija za polaganje testova, taktika za pogađanje je ipak bolje rešenje od nasumičnog zaokruživanja bez strategije. “Pametno pogađanje” itekako može povećati šanse za odabir tačnog odgovora.

 

Evo nekoliko taktika kako da nadmudrite ovakve testove.

 

Ignorišite uobičajene savete

Koliko ste puta samo čuli da ukoliko ne znate tačan odgovor uvek zaokružite odgovor u sredini, ili da izbegavate odgovore koji koriste reči nikad, uvek, sve ili ništa. Znate sigurno i onu tradicionalnu izreku da je tačan odgovor onaj na koji ste prvo pomislili i zaokružili ga. Kako god bilo, prema Poundstoneu, ovo statistički ne vredi. Zapravo, on je otkrio kako su odgovori poput “ništa od navedenog”, ili “sve navedeno” tačni u čak 52 posto slučajeva. Odabir nekog od tih odgovora daje vam 90 posto šansi kod nasumičnog pogađanja.

 

Pogledajte odgovore koji okružuju onaj koji ne znate

Poundstone je otkrilo kako se odabiri odgovora retko ponavljaju nekim određenim redom, stoga sam pogled na one koje znate može vam pomoći. Na primer, ukoliko ste zapeli na pitanju broj 2, a znate da je odgovor na pitanje 1. A, a na pitanje 3. D, verovatno je da su ti odabiri eliminirani za pitanje 2. na kojem ste zapeli. Naravno, prvo eliminišite odgovore za koje znate da su sigurno netačni.

 

Odaberite najduži odgovor

Spomenuti autor takođe je primetio kako je najduži odgovor na ovakvoj vrsti testova obično tačan. – Autori testova moraju biti sigurni da tačni odgovori budu ispravni bez sumnje i bez izuzetaka, a to često zahteva veće objašnjenje, dok se oko netačnih odgovora neće previše truditi. Ukoliko je jedan od ponuđenih odgovora značajno duži od ostalih, verovatno je da je tačan.

 

Eliminišite odstupanja

Neke ispite nasumično kreira računar, što onemogućava različite uzorke tačnih odgovora. Ipak, bez obzira na redosled, odgovori koji su neskladni s ostalima verovatno su netačni.

 

Predlažemo da isprobate ove tehnike čisto iz zabave, ali ne na nekom bitnom testu ili ispitu! Ipak ne prepuštajte ništa slučaju i “tehnikama lakog polaganja ispita”, znanje je najbolja tehnika za polaganje ispita! Ukoliko niste baš sve naučili za sledeći ispit, setite se ovog teksta, možda ipak pomogne.

 

 

 

 

Izvor: Studentski život

Ostavi komentar: