Naj Student - više od studiranja

  /  Saveti

Saveti › Koncentracija, ili mogućnost da usmerite svoje misli

Koncentracija je često ključni faktor kada je reč o učenju i ne možemo uvek očekivati da će naša koncentracija i spremnost za usvajanje novog gradiva biti na zavidnom nivou. Stoga koncentraciju moramo vežbati, bez obzira da li studirate ili se bavite nekim nekim poslom. Umetnost ovladavanja koncentracijom jeste mogućnost fokusiranja na zadatak koji trenutno moramo realizovati i otkloniti sva moguća ometanja.

 

Intelligence

Foto. Pixabay

Svi mi imamo sposobnost da se koncentrišemo – ponekad. Setite se kada ste poslednji put bili apsolutno udubljeni u muziku, utakmicu, dobar film ili knjigu, dokumentarac na TV-u… Tada ste mogli reći da ste apsolutno skoncentrisani na datu temu.

 

Ali isto tako možete biti i apsolutno „rasejani“, pažnja vam „skače“ s jedne stvari na drugu, brige vam odvraćaju pažnju, poziv na kafu i druženje sa kolegama vas odvraćaju od učenja, materija koju učite je nezanimljiva i neinspirativna, šta više teška… Sve su to zamke u koje će vaša koncentracija lako upasti i nestati brzinom svetlosti.

 

Istraživanja su pokazala da stimulacija mozga pomaže kod poboljšavanja koncentracije i pamćenja. Naučnici takođe veruju da stimulacija mozga može stvoriti tzv. “kognitivne rezerve” pomoću kojih mozak ostaje u dobroj formi i kako stari. Evo kako stimulisati mozak svakodnevnim, malim stvarima i tako pojačati koncentraciju i pamćenje na duge staze.

 

Čitajte knjige

Ako ste na ovo samo odmahnuli glavom i rekli kako svakog dana čitate knjige i skripte za testove, onda znajte sledeće – treba čitati različite tipove knjiga, a ne uvek iste kako bi se mozak što bolje stimulirao. Najbolje je čitati od svega po malo. Na primer, uz svakodnevno čitanje stručne literature dodajte i neke romane bestselere, ali i članke iz novina ili sa web stranica. Čitajte i one članke koje vas obično ne zanimaju kako biste pročitali što šarolikiji sadržaj jer ovo, dokazano je, pojačava moždane aktivnosti i stimulira mozak da bolje radi, koncentriše se i pamti. Dovoljno je oko pola sata dnevno što, priznaćete, nije mnogo.

 

Rešavajte ukrštenice

Rešavanje ukrštenica, sudoku, rebusa, pronalaženje skrivenih razlika na slikama, rešavanje zagonetki – sve su ovo načini na koje se odlično stimulira mozak. Ono što je super je da su ovakve stvari dostupne svuda, samo jednim klikom miša ili prelistavanjem starih časopisa i novina.

 

Koristite suprotnu ruku od dominantne

Ako ste dešnjak, probajte neke uobičajene radnje raditi levom rukom, ili obrnuto, ako ste levoruk činite to desnom rukom. Ovako se jače stimuliše onaj deo mozga koji ne koristimo jer smo sve zadatke prebacili samo na jednu ruku. Uvidećete da je ovo pravi izazov i veoma teško u početku, ali kasnije ćete postati sve veštiji i na ovom primeru najbolje videti koliko vredi stimulacija mozga.

 

Igrajte igrice

Iako se mnogo piše o štetnosti video igara, ipak treba znati da nisu sve iste. Naime, igrice poput tetrisa, memorija, šaha, logičke i slične igrice itekako mogu aktivirati moždane vijuge i uticati na bolju koncentraciju i pamćenje.

 

Učite strani jezik

Jedan od najsnažnijih načina stimulacije mozga je učenje stranog jezika. Stoga razmislite o kursu stranog jezika, a ako jedan takav kurs ne možete sebi priuštiti, znajte da postoji niz online kurseva koji vam, uz nezaobilazan rečnik, mogu pomoći u savladavanju određenog jezika.

 

I ne zaboravite na rešavanje matematičkih zadataka, učenje sviranja nekog muzičkog instrumenta, kao i proširenje vokabulara pomoću rečnika stranih reči – sve su ovo načini za stimulisanje mozga i poboljšavanje koncentracije i pamćenja. Sada nam ostaje samo pitanje – koji ćete način vi izabrati?

 

 

 

Izvor: Studentski život

Ostavi komentar: