Rok za prijavu na ovu stipendiju je istekao.
Ovde možete pogledati pregled trenutno aktuelnih stipendija.
  /  Stipendije

Konkurs za stipendije za učešće na konferenciji „Individualizam u dobu tribalizma” u Pragu


Trajanje:
1  semestar
Zemlja:
Češka
Jezik:
Engleski
Prijava na:
Nivo studija:
Osnovne studije, Master studije
Vrsta/tip:
za studijske boravke
Website:
Oblast studija:
Ekonomija, bankarstvo i finansije, Mediji i komunikacije, Političke nauke, Sociologija, Preduzetništvo, Filozofija, Književnost

„Ajn Rend Institut” iz Kalifornije finansira stipendije studentima osnovnih i master studija koji žele da prisustvuju konferenciji „Individualizam u dobu tribalizma”.

 

Stipendije pokrivaju troškove registracije, smeštaja i puta na studentsku konferenciju u Prag, Češka. Putovanje će trajati od 14. do 19. februara, dok će sama konferencija trajati od 15. do 17. februara 2019.

 

Prijava za stipendiju se sastoji od biografije kandidata i motivacionog pisma (ne dužeg od 500 reči). Prijave i dodatna pitanja slati na adresu: nr@objektivizam.org

 

Prijave su otvorene do 15. januara 2019. Prijave će se obrađivati po dospeću i moguće je da sredstva budu podeljena pre krajnjeg roka, te je preporuka da prijavu pošaljete što pre.

 

Neke od tema koje će se obrađivati na konferenciji su: „Tribalizam u američkoj političkoj kulturi“, „Individualisti koji posluju u kolektivističkoj Evropi“, „Kapitalizam, individualizam i država blagostanja“, „Slobodna volja i individualizam“, „Imigracija i islam“, „Multikulturalizam i nacionalizam“, „Tribalizam i sloboda govora“…

 

Sve više nas naša kultura navodi da gledamo na sebe kao pasivne članove jedne ili druge grupe. Uče nas da nisu važni izbori koje pravimo, niti akcije koje preduzimamo kao individue, već da su najbitniji naša etnička pripadnost, pol, nasleđene „privilegije“ ili njihov nedostatak… U politici, ljudi sve manje brinu o idejama i principima, a sve više o dokazivanju nekritičke pripadnosti jednoj strani i odbrani „naše strane“ dok se napada „druga strana“. U svojim delima Ajn Rend izaziva kolektivističke doktrine i predstavlja radikalno nove koncepte individualizma. Ona odbacuje tribalističko stanje uma i nudi nam viziju ljudskog postojanja u kojoj mi nismo samo zamenljivi članovi nekog kolektiva, nego suvereni, nezavisni pojedinci, svesni svojih interesa.

 

Pridruži se Ajn Rend Institutu iz Kalifornije na našoj prvoj Evropskoj konferenciji “AynRandCon Europe 2019“ u Pragu, Češka. Na konferenciji ćeš biti u prilici da čuješ vodeće eksperte na polju filozofije Ajn Rend – Objektivizma, ali i prezentacije drugih cenjenih intelektualaca koji su dubinski istraživali filozofiju individualizma kao protivtežnju eri povećanog tribalizma. Takođe, imaćeš priliku da upoznaš druge studente i profesionalce iz različitih oblasti, koji vole dela Ajn Rend i spremni su da kritički istražuju njene ideje. Na konferenciji ćemo proslaviti i 75 godina „Veličanstvenog izvora“, novele Ajn Rend u kojoj obrađuje bezvremensku i krucijalnu temu „borbe individualizma i kolektivizma, ne u politici, već u čovekovoj duši“.