Rok za prijavu na ovu stipendiju je istekao.
Ovde možete pogledati pregled trenutno aktuelnih stipendija.
  /  Stipendije

Studijske stipendije za diplomirane studente svih struka


Trajanje:
2  semestra
Zemlja:
Nemačka
Jezici:
Engleski, Nemački
Prijava na:
na upit
Nivo studija:
Master studije
Vrsta/tip:
za studiranje
Website:

Ciljna grupa:

Ove stipendija omogućava diplomiranim (Bachelor) studentima svih stručnih usmerenja iz Srbije da na nekom državnom ili na privatnom (koji je priznat od strane državnog) univerzitetu u Nemačkoj nastave školovanje i steknu diplomu mastera/ diplomiranog studenta. Stipendija se takođe daje i studentima koji su prvu ili drugu godinu mastera odslušali na nekom nemačkom univerzitetu ali su stekli završnu diplomu u Srbiji.

Trajanje:

Stipendiranje traje, u zavisnosti od dužine izabranog projekta ili akademske godine između 10 i 24 meseca. Sve stipendije se izdaju za jednu akademsku godinu, a kod izuzetnih rezultata stipendija se produžava na osnovu priloženog zahteva za produžetkom stipendiranja.

Visina stipendije:

DAAD obezbeđuje mesečnu stipendiju u visini od 750 €. Stipendija obuhvata po pravilu i zdravstveno osiguranje u Nemačkoj. Osim toga DAAD obezbeđuje paušalu za putne troškove koji su primereni svakoj zemlji  džeparac za studije i istraživanje kao i nadoknadu za članove porodice.

Uslovi konkurisanja:

 • Za ovu DAAD stipendiju mogu konkurisati i kandidati koji su apsolventi (i koji će svoje osnovne studije završiti najkasnije pre početka korišćenja stipendije). U trenutku konkurisanja ne bi trebalo da je kandidat diplomirao/la pre više od 6 godina.
 • Važni kriterijumi prilikom odobrenja stipendija su, pored dobrih rezultata, uverljivi pokazatelji profesionalne i lične motivacije za planirane studije u Nemačkoj.
 • Dokumentacija mora da sadrži i potvrdu nemačkog univerziteta o prijemu na studije. Ukoliko ne stignete da dobijete tu potvrdu o prijemu na univerzitet do roka za prijavu dokumenata za DAAD stipendije, neophodno je da taj dokument dostavite DAAD-u pre početka korišćenja stipendije. DAAD obezbeđuje stipendiju samo ako kandidat dostavi potvrdu nemačkog univerziteta o prijemu na studije. Ukoliko sam studijski program predviđa višemesečni boravak u inostrastvu, razmatraće se samo oni programi u čijem sklopu su predviđeni boravci u nekoj drugoj državi EU (a ne u matičnoj državi) i ukoliko sam boravak ne traje  duže od 6 meseci i ne iznosi više od 25% stipendije.
 • Dobro poznavanje nemačkog jezika je- naročito za oblasti društvenih nauka - po pravilu uslov za studiranje u Nemačkoj. Izuzeci su mogući ukoliko kandidat upisuje program koji će se odvijati na engleskom jeziku.  DAAD može, pre početka stipendije, da stipednistima obezbedi kurs nemačkog jezika na nekom institutu u Nemačkoj (koji je za stipendiste besplatan). Za poboljšanje znanja nemačkog jezika predlaže se online jezički kurs "Deutsch-Uni Online (DUO)". DAAD plaća troškove pohađanja ovog kursa šest meseci od dobijanja stipendije. Pored toga možete od DAAD-a zatražiti nadoknadu za kurs nemačkog jezika po sopstvenom izboru. Bliže informacije o tome biće Vam saopštene u obaveštenju o odobrenju stipendije. 
 • Neće biti uzete u obzir aplikacije kandidata koji u trenutku konkurisanja borave duže od 15 meseci u Nemačkoj.

Potrebna dokumentacija:

 • Informacije o potrebnim formularima naći ćete u dnu ove stranice, zatim na internet stranici (http://www.daad.rs/sr/10216/index.html) ili u diplomatskim i konzularnim predstavništvima SR Nemačke, kod DAAD-lektora, u DAAD Informativnom centru Beograd, kao i kod partnerskih organizacija.
 • Pored predstavljanja stručne i lične motivacije za planirane studije u Nemačkoj, potrebno je priložiti i konkretne podatke o univerzitetu (opis studijskog programa, dužina programa, informacija o tome na kom  jeziku se odvija nastava, uslovi za prijem na studije kao i podaci o visini školarine ) koji se nalaze na internet stranici samog univerziteta.
 • Posebna napomena za studente medicine: poseban dokument "Dodatne napomene za DAAD studijske stipendije iz oblasti medicine" može se naći ovde
 • Nepotpune zahteve DAAD neće razmatrati.

Specifične informacije vezane za zemlju, termini, mesto konkurisanja i saveti

  • Mora se popuniti online formular
  • Paušala za putne troškove: 275 €
  • Ukoliko na univerzitetu postoji školarina, onda je predviđeno da ste oslobodjeni plaćanja školarine kao DAAD stipendista ili DAAD preuzima plaćanje školarine do visine od 500 € po semestru
  • Početak stipendije  za studijske stipendije je po pravilu 1. oktobar. U slučaju da se dodeljuje i dvomesečni odn. četvoromesečni kurs nemačkog jezika, početak se pomera unapred shodno trajanju kursa
  • Kandidati moraju da ispune i dokažu neophodne jezičke uslove koji su neophodni za upis na univerzitet. Povodom toga treba da se direktno obrate željenoj visokoobrazovnoj instituciji.
  • Prilikom konkurisanja za DAAD stipendiju neophodno je priložiti i sertifikat nemačkog jezika čak i u slučaju da kandidat upisuje program na engleskom jeziku. Besplatan jezički test (onDaF) možete polagati kod DAAD-lektora. Ovaj jezički test ne može da se koristi kao zamena za zvanične sertifikate o poznavanju nemačkog jezika koje traže nemački univerziteti.
  • Studijska ponuda nemačkih visokih škola se nalazi na sledećom sajtu: http://www.hochschulkompass.de/
  • Dokumentaciji za DAAD stipendiju treba dodati i informacije o željenom studijskom programu (trajanje, profil, npr. medjunarodna ponuda), kao i kontakt osobu sa željenog univerziteta 
  • U prijavnom (online) formularu treba obavezno navesti tri studijska programa po prioritetu i dostaviti za svaki studijski program određene informacije, kao i popuniti fprmular  profil studijskog programa za odabrane programe.  
  • Molimo Vas da vodite računa o tome da (paralelno uz konkurisanje za stipendiju) treba da  samostalno konkurišete za prijem na studije na univerzitetu u Nemačkoj. Zbog toga vodite računa o rokovima za prijavljivanje na željeni studijski program.
  • Ukoliko se teži tome da jednu godinu master studija provedete u Nemačkoj (u okviru dvogodišnjih studija na univerzitetima u matičnoj zemlji), potrebno je dostaviti dokaz o tome da se priznaje godina dana studija u Nemačkoj, npr. u formi dopisa matičnog univerziteta. Mora se i dokazati da će se redovne studije završiti u roku.--------

Pregled potrebne dokumentacije za studijsku stipedniju za diplomirane studente svih struka (preporuka DAAD ICB) :

- popunjen i odštampan online formular (na stranici "formulari")

- cv (na engl. jeziku ako je nivo znanja nem. jezika niži od B1, inače na nemačkom)

- motivaciono pismo (na engl. jeziku ako je nivo znanja nem. jezika niži od B1, inače na nemačkom)

- 1 preporuka profesora (na stranici "formulari")

- potvrda da ste student ili uverenje o diplomiranju /diploma i odgovarajući prevodi istih dokumenata

- listing položenih ispita sa osnovnih studija i odgovarajući prevod (ukoliko imate završen jedan master, onda i  listing položenih ispita sa master programa i odgovarajući prevod)

- overena kopija u sudu ili opštini svedočanstva o završenoj srednjoj školi /gimnaziji (svedočanstvo o položenoj maturi) i odgovarajući prevod

- odštmapane informacije o studijskom programu koje ćete naći na sajtu dotičnog univerziteta, zatim informacije o postojanju i visini školarine, kao i o uslovima za prijem na željeni studijski program

-DAAD jezička potvrda (ondaf test) ili neki drugi zvanični sertifikati nemačkog jezika (TestDaF, DSH..) u slučaju da konkurišete za master program koji će se odvijati na nemačkom jeziku; zatim TOEFL ili IELTS sertifikat kod kandidata koji apliciraju za master programe na engleskom jeziku. I kandidati koji apliciraju za programe na engleskom, treba da polažu ondaf test. Test ondaf treba da dostave i oni kandidati koji konkurišu za program na nemačkom jeziku a koji do 15. novembra nisu stigli da polože nijedan zvaničan test nemačkog jezika. Više informacija o ondaf testu na stranici jezički ispit.

-ostali dokazi o praksi, diplome sa takmičenja, međunarodni sertifikati, sve što mislite da bi bilo važno za konkurisanje za ovu vrstu stipendije.

Dokumentaciju šaljete u tri primerka, prema navedenom redosledu i papirnoj formi najkasnije do 15.11.2013 na adresu Ambasade SR Nemačke (Neznanog junaka 1a, 11040)

NAPOMENA: Informacije koje se nalaze na ovoj stranici samo su smernice, a oficijelni konkurs za stipendije naci cete ovde