/  Studije

Astronomija i astrofizika

Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu

Postavljeno: 07.11.2019.


NIVO STUDIJA:
Master studije
LOKACIJA:
Srbija, Beograd
TRAJANJE:
2 semestra


Matematički fakultet u Beogradu organizuje master studije na studijskom programu master akademskih studija "Astronomija i astrofizika".

 

Program traje jednu godinu i ima 60 ESPB bodova.

 

Po završetku studijskog programa student stiče akademski naziv Master astronom.

 

Uslovi za upis

U prvu godinu master akademskih studija mogu se upisati lica koja su ostvarila 240 ESPB na osnovnim akademskim studijama i lica sa stečenim visokim obrazovanjem po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju, a ispunjavaju ostale posebne uslove. Takođe, mogu se upisati i kandidati koji su završili osnovne i master studije u ukupnom obimu od najmanje 300 ESPB ili integrisane studije obima najmanje 300 ESPB. Kandidati za upis na master studije polažu prijemni ispit, koji nosi 20 bodova. Prijemni ispit je kvalifikacioni – kandidat koji na prijemnom ispitu osvoji manje od 10 bodova ne može da se upiše. Oblast i sadržaj prijemnog ispita zavise od studijskog programa i modula za koji kandidat konkuriše. Kandidati koji ispunjavaju sve navedene uslove rangiraju se, za svaki studijski program posebno, prema ukupnom broju bodova, koji se računa na osnovu prosečne ocene na osnovnim studijama, dužine studiranja i rezultata prijemnog ispita.

 

Moduli

  1. Astroinformatika
  2. Astrofizika

 

Struktura studijskog programa

Astroinformatika: U prvom semestru studenti biraju dva predmeta od ukupno 10 izbornih predmeta, koji nose po 8 ESPB. Studenti biraju jedan ili dva predmeta od ukupno 6 izbornih predmet, tako da nose ukupno 6 ESPB. U drugom semestru studenti biraju jedan predmet od ukupno 10 izbornih predmeta, koji nosi 8 ESPB. Studenti polažu studijski istraživački rad 2, koji nosi 10 ESPB i master rad, koji nosi 20 ESPB.

 

Astrofizika: U prvom semestru studenti biraju dva predmeta od ukupno 11 izbornih predmeta, koji nose po 8 ESPB. Studenti biraju jedan ili dva predmeta od ukupno 5 izbornih predmeta. U drugom semestru studenti biraju jedan predmet od ukupno 11 izbornih predmeta, koji nosi 8 ESPB. Studenti polažu studijski istraživački rad 2, koji nosi 10 ESPB i master rad, koji nosi 20 ESPB.

 

Nastavni plan i program

Astroinformatika

MAS Astronomija i astrofizika modul astroinformatika -Matematički fakultet u Beogradu - nastavni plan i program

 

AstrofizikaMAS Astronomija i astrofizika modul astrofizika -Matematički fakultet u Beogradu - nastavni plan i program

 

MAS Astronomija i astrofizika modul astrofizika - nastavni plan i program

 

 

 

 Konkuriši na praksu