Šah uživa popularnost među studentima

Oko 40 akademaca učestvovalo je na “Šahovskom prvenstvu Univerziteta u Novom Sadu”, koji je održan u prostorijama Omladinskog kluba “Opens 2019”.

 

Šah

Foto: Pixabay

Turnir se igrao u švajcarskom formatu te su takmičarski parovi u devet kola imali po 15 minuta da pokažu svoje znanje i umeće. Pobednik turnira biće poznat sledeće nedelje kada će biti organizovano proglašenje. Za najboljeg šahistu ili šahistkinju pripremljeno je nagradno novogodišnje putovanje u Krakov. Svi učesnici će kao stimulans za dalje studiranje i učešće u šahovskom turniru dobiti vaučere s popustom za apsolventske ekskurzije i novogodišnja putovanja.

 

Promovišući šah i umrežavanjem onih koji su njegovi ljubitelji, turnir iz godine u godine okuplja sve veći broj najboljih šahista među studentima. Jedna od organizatorki turnira Marijana Topo rekla je da studenti koji igraju šah zaslužuju da imaju ovakvo prvenstvo, te da ga zbog velike zainteresovanosti svake godine i organizuju.

 

„Ovo je način da se pokaže da šah i dalje živi i postoji među studentima, a nama je posebno drago da pored drugih sportova šah zaslužuje i dobija pažnju“, kazala je Marijana Topo.

 

Studentsko šahovsko prvenstvo je prvi put organizovano pre više od šest godina na Fakultetu tehničkih nauka, a potom se šah igrao na Filozofskom fakultetu, kao i na Spensu. Ovo prvenstvo ne okuplja samo profesionalne šahiste, već i sve one koji tu misaonu igru vole i amaterski se njome bave.

 


Konkuriši na praksu