Beograd: Najbolji besednik Marija Gligorijević

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 29. 01. 2013.)

Na Pravnom fakultetu jodržano finalno tradicionalno studentsko takmičenje u besedništvu. Pobednik student prve godine Marija Gligorijević.

Besedništvo

Na Pravnom fakultetu je u subotu uveče održano finalno tradicionalno studentsko takmičenje u besedništvu, kome su prisustvovali predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović, više ministara, predsednici sudova, profesori i brojni studneti.

Za sveukupnog pobednika u veštini govora proglašena je Marija Gligorević, student prve godine pravnog fakulteta, koja je bila najbolja i u kategoriji besede na zadatu temi.

Prva nagrada publike pripala je Aleksandru Markoviću studentu četvrte godine, najbolji u govorenju na slobodnu temu bio je Radovan Perović, student treće godine, prva nagrada u improvizaciji pripala je studentu četvrte godine Aleksandru Antoniću, dok je nagradu "Mladi evropljanin" dobio Milan Đokić, student druge godine Pravnog fakulteta.

Na otvaranju takmičenja, organizovanog u okviru Svetosavskih dana, predsednik srpskog parlamenta je poručio mladima da će u njihovim rukama jednog dana biti pravosuđe Srbije, i da vode računa o tome, ali i o obrazu ove zemlje.

"Srbija mora mnogo da radi da bi promenila svoj imidž", rekao je Stefanović na skupu kojem je prisustvovao i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Stefanović je istakao da ovaj fakultet može da da neke od najboljih ljudi koje Srbija ima, a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović poručio je studentima da se takmiče jer onaj ko pobedi može jednog dana da postane ministar, aludirajući na svog kolegu Selakovića, koji je pre nekoliko godina i sam bio pobednik ovog takmičenja.

U takmičenju je učestvovalo 12 finalista, u tri kategorije - slobodna tema (takmičari sami biraju temu o kojoj govore) zadata tema ("Moć bez pravde i pravda bez moći najveće su nesreće" i "Nije važno šta ste do sada postigli nego ono čemu stremite") i improvizacija (gde besednici dobijaju temu jedan sat pre nastupa).

Organizatori skupa su Pravni fakultet i Institutio oratoria, uz pomoć advokatskih komora, advokatskih kancelarija, Skupštine grada Beograda, Telekoma Srbija i drugih sponzora, koji su doprineli da čuveni amfiteater "Dr Radomir Lukić" bude tesan za sve koji su želeli da osete moć reči najboljih govornika.

U žiriju su bili rektorka Univerziteta umetnosti u Beogradu Ljiljana Mrkić Popović, dramski umetnik Branislav Lečić, književnik Ratomir Rale Damjanović, predavač retorike na Pravnom fakultetu Skopskog univerziteta Daniela Blaževska i dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović.

Takmičenje je, kao i ranijih godina, duhovito vodio dr Vojislav Stanimirović, docent Pravnog fakulteta, a u programu je učestvovao Hor "Lazarice".


Konkuriši na praksu