Budite ekonomični, izaberite karticu po svojoj meri

(Preuzeto sa sajta 24 sata - 13. 02. 2013.)

Popularnost platnih kartica rasla je od 2005. do 2009. Nakon toga je opalo interesovanje građana zbog visokih troškova i kamata na utrošena sredstva. Zato je bitno izabrati pravu karticu koju ćete koristiti za one svrhe za koje je kartica primarno i namenjena. Samo tako će troškovi biti u prihvatljivim granicama i neće biti nezadovoljstva kod korišćenja ovog instrumenta plaćanja.

 

Platne kartice

 

Trošiš samo koliko imaš

Debitne kartice poznate su i pod nazivom „bankomat-kartice". Princip kojim se vode vlasnici ove kartice je „troši koliko imaš". Na ovoj kartici ne postoji zaduživanje, a cilj je da korisnicima olakšaju plaćanje ili podizanje novca jer ne moraju da zavise od radnog vremena banaka.

 

Za veterane plaćanja na rate
Najbolja za plaćanje na rate robe kupljene u inostranstvu. Limit je šest mesečnih primanja, prva rata dospeva za 30 dana, a ono što je najvažnije, Masterata kartica nudi kupovinu na rate bez kamate.

 

Najbolja za putnike
Dobra za one koji putuju jer klijent dobija putno i zdravstveno osiguranje za sebe i članove porodice. Visa gold kartica smanjuje troškove osiguranja. Ova kartica nudi 20 odsto popusta za hotele, restorane, agencije.

 

Kad kupujete na veliko
Velika fleksibilnost u otplati duga, pri čemu možete da izaberete jedan od tri ponuđena modela - 5 odsto, 10 odsto ili 20 odsto mesečno. To, naravno, ne znači da građani ne mogu da otplate i više, ukoliko im mogućnosti to dozvoljavaju. Revolving kartice najbolje su za velike kupovine, posebno bele tehnike.

 

Za šoping na netu
Za plaćanje preko interneta najbolja je debitna ili kreditna kartica. Najbolja kartica za plaćanje preko interneta je Visa kartica, jer je prihvaćena na svim veb-sajtovima. Ukoliko nemate Visa karticu, Mastercard, American Express (Amex) i Discover su takođe prihvaćene od strane većine sajtova. Ako imate Visa i neku drugu karticu, preporuka je da koristite Visa karticu za plaćanje.

 

Studentska majka
Semestro kartica za studente. Međunarodna debitna kartica koja nudi posebne pogodnosti onima koji su učlanjeni u organizaciju Euro 26, čime su omogućeni brojni popusti. Omogućava podizanje gotovine bez provizije na svim bankomatima i bez provizije za plaćanje u inostranstvu.

 

Volite na odloženo
U saradnji sa kompanijom DIS, Komercijalna banka je počela da izdaje DinaCard Co-branding karticu koja svojim korisnicima pruža mogućnost odloženog plaćanja na 90 dana od datuma nastanka transakcije, kada se plaćanje vrši u prodajnim objektima kompanije DIS i njenih franšizanata.


Konkuriši na praksu