Dva indeksa puna desetki

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 09. 01. 2013.)

Brat i sestra Milkica (21) i Milan (23) Radovanović - studenti generacije na Medicinskom fakultetu i Fakultetu umetnosti. Među najboljim u istoriji Kruševca. Žive u dva grada, ali jedno drugom uzor.

Sve desetkeVIŠE od 800 mladih Kruševljana u poslednjih 20 godina bilo je na spisku Fond za mlade talente grada, ali ove godine stipendije primaju rođeni brat i sestra. Milkica (21), student je četvrte godine Fakulteta umetnosti u Nišu sa prosečnom ocenom 10, i Milan Radovanović (23), na petoj godini Medicinskog fakulteta u Beogradu sa svim desetkama, među najboljim su akademaca u istoriji Lazarevog grada.

 

Roditelji Biljana i Miroslav imaju mnogo razloga da budu ponosni. Kćerka i sin, osim čistih desetki u indeksu, imaju i mnogobrojne nagrade, a oboje su proglašavani za đake i za studente generacije!

 

- Izabrala sam klavir dok sam bila devojčica - priča za "Novosti" Milkica.

 

- U Srednjoj muzičkoj školi već sam bila sigurna da sam napravila pravi izbor. Veliku podršku za usavršavanje dala mi je profesorka Hristina Vuković, u čijoj sam klasi, zbog koje sam i upisala Fakultet umetnosti 2009. godine.

 

Milan je kao maturant 2008. odlučio da postane naučnik. Telo čoveka oduvek mu je misterija i izazov.

 

- Hteo sam da bar malo doprinesem čovečanstvu, da proučavam kako se čovek rađa i zašto stari - objašnjava Milan razmišljanja iz gimnazije.

Kada su upisali fakultete, nisu mnogo razmišljali o proseku, iako su u prethodnim školama, Milkica u Muzičkoj, na čak dva odseka (teorija i klavir) i Milan na prirodno-matematičkom smeru u gimnaziji, zaslužili sve petice i i priznanja. Desetke su došle kao posledica velikih odricanja, učenja, volje.

 

- Ne postoji recept za sve desetke, dovoljno je da se posvetite onome što volite - pričaju vanserijski akademci. - Uspeh i ocene dolaze kao nagrada za trud. I brat i sestra bi želeli da se usavršavaju u inostranstvu, ali i da se vrate u Srbiju. Planiraju da se posvete istraživanju medicine i muzike. Vole da upoznaju druge kulture i tradicije. U Beču su bili deo ekspedicije najboljih akademaca koje je nedavno vodila Skupština opštine Jagodina. Oduševljeni su arhitekturom, istorijom i kulturom ove zemlje.

 

Iako žive razdvojeni u dva različita grada veoma su vezani i međusobno se nesebično pomažu.

- Jedan drugome smo uzor, a najveću zahvalnost dugujemo roditeljima - kažu Milkica i Milan.

- Roditelji su imali sluha za sve naše želje i afinitete i maksimalno su nas podržavali.

 

NAGRADE

 

Milkica Radovanović je osvajala nagrade na 22. Internacionalnom takmičenju u Rimu 2012, u Torinu 2011, u Srbiji na takmičenjima mladih pijanista, festivalima muzičkih škola, nastupala je od Bukurešta do Uba. Pohađala je kurseve Raluka Čifane - Vagenshauera, dr Arba Valdme u Nemačkoj, Kemala Gekića na Floridi, Lidije Stanković u Beogradu...

 

Milan je osvajao nagrade iz fizike i matematike, četiri puta je proglašavan za studenta generacije! Nagrađivan je za istraživanja, učestvovao kongresima. Demonstrator je na predmetima Anatomija, Patologija, Farmakologija sa toksikologijom. Član je Internacionalne federacije studenata medicine i volontira u Centru za stručni i naučni rad studenata.


Konkuriši na praksu