I Srbija dobila

Svemirski pravniciSvemir, kao opšte dobro, ne bi smeo da bude eksploatisan u ličnu ili korist samo jedne države, pa u okviru Međunarodnog prava postoji takozvano Svemirsko pravo koje reguliše ovu oblast. Velike svetske sile - NASA, evropska svemirska stanica, ruska, kanadska i vlada Japana već duži niz godina bave se svemirskim pravom. Ima li svemirskog prava i u pravnom sistemu Srbije?

 

Naši fakulteti za sada ne izučavaju ovu oblast, jer država još nema interesa, ali nedavni uspeh tima Pravnog fakulteta na internacionalnom takmičenju iz ove oblasti možda će uvesti na fakultet makar predavanja, ako ne i izborni predmet iz oblasti svemirskog prava.

 

Tim studenata Pravnog fakulteta u Beogradu na međunarodnom takmičenju iz oblasti svemirskog prava - Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition - koje je nedavno održano na Univerzitetu Sapienca u Rimu, osvojio je peto mesto u ukupnom plasmanu, a student četvrte godine Boško Vojkić osvojio je nagradu za najboljeg govornika na turniru.

 

U timu, koji je za takmičenje pripremala Adriana Minović, član tima Pravnog fakulteta koji je 2011. godine pobedio na takmičenju iz medijskog prava u Oksfordu, pored Boška bio je Igor Radovanović. Na takmičenje se plasiralo 15 timova iz Evrope, a uspeh našeg tima je utoliko veći jer se kod nas ne izučava Svemirsko pravo kao deo Međunarodnog prava.

 

Uvešćemo svemirsko pravo na Pravni fakultet

 

Zadatak stavljen pred naš tim bio je - pitanje iskorišćavanja meseca, naknada štete i pitanje saradnje i pružanja pomoći. Studenti prvo sačine tužbu i odgovor na tužbu, a svaka sadrži po 10.000 reči, a zatim svoju argumentaciju usmeno izlože na engleskom jeziku pred renomiranim stručnjacima iz ove oblasti simulirajući postupak pred

Međunarodnom sudom pravde - kaže Boško Vojkić.

 

Pored grupnog plasmana, naš tim je u usmenim rundama ocenjen kao najbolji u Evropi, a svega jedan poen ih je delio od plasmana u finale. Vojkić napominje da ih je do uspeha doveo entuzijazam, jer se kod nas ta problematika i ne izučava.

 

- U pripreme smo krenuli bukvalno "od nule" jer nismo imali pristup neophodnim bazama podataka, već smo sve saznavali surfujući po internetu i u biblioteci. Počeli smo da se spremamo za takmičenje tek u februaru, dok drugi timovi, iskusniji na ovim takmičenjima, počinju pripreme još u avgustu, septembru. Iako smo bili najbolji u usmenim rundama, generalni plasman nam je umanjila nešto lošija ocena memoranduma. Ali to je stvar neiskustva i verujem da ćemo sledeći put biti još bolji. Probaćemo da ovu oblast Međunarodnog prava uvedemo na Pravni fakultet makar kao povremena predavanja ili kao izborni predmet. To je tematika budućnosti koja se bavi pitanjem jurisdikcije u svemiru, budući da se on smatra opštim dobrom i da niko ne sme da iskorišćava resurse u svemiru u ličnu ili korist određene države - kaže Vojkić.

 

Pobedu na takmičenju su odneli studenti mastera iz vazdušnog i svemirskog prava iz Lajdena (Holandija) i time sebi obezbedili kartu za svetsko finale koje se održava u Pekingu.


Konkuriši na praksu