Saradnja univerziteta iz Srbije i Rusije

Univerzitet u Beogradu potpisaće sporazume o saradnji sa dva ruska univerziteta – Univerzitetom Gubkin iz Moskve i Univerzitetom Gornji iz Sankt Peterburga. Tom prilikom, gosti iz Rusije posetiće naš najstariji i najveći univerzitet.

 

Univerzitet u Beogradu

Foto: UB

Potpisivanjem ugovora nastavlja se razmena studenata, profesora, odnosno svih istraživača našeg i ruskih univerziteta.

 

"Ruski univerziteti za nas su izuzetno zanimljivi, oni su naučno izvrsni. I ono što je jako važno da se napomene jeste da postoje finansijska sredstva koja bi obezbedila mobilnost istraživača za odlazak u Rusiju, ali i za dolazak kod nas, što je jako važno za nastavak uspešne saradnje koja može da dovede i do značajnih rezultata", kaže rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

 

Univerziteti različitih profila, sarađuju prvenstveno na polju prirodnih, tehničkih i društvenohumanističkih nauka. A kada je reč o ruskom jeziku, njega na Filološkom fakultetu trenutno studira 375 akademaca.

 

"Interesovanje je zaista možda u odnosu na ono što se dešava u osnovnim i srednjim školama veliko i drugačije zato što je pre desetak godina Filološki fakultet prateći upravo interesovanje svršenih gimnazijalaca doneo odluku da na studije ruskog jezika upisuje i studente koji prethodno nisu učili ruski jezik", kaže prodekan Filološkog fakulteta Julijana Vučo.

 

Ruski jezik izučava se na katedri za slavitiku, koja je osnovana 1845. godine, i jedna je od prvih katedara Univerziteta u Beogradu. Danas godišnje dvesta srpskih i ruskih akademaca koristi mogućnost usavršavanja jezika putem studentske razmene. A pri Filološkom fakultetu radi i Ruski centar.

 


Konkuriši na praksu