Studenti FON-a pobednici takmičenja o bezgotovinskom plaćanju

Studenti Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, okupljeni u tim "Kontaktles voriors" (Contactless warriors), dobili su prvu nagradu u finalu studentskog takmičenja za najbolje ideje koje mogu da doprinesu smanjenju novca u opticaju i razvoju bezgotovinskog prometa.

 

Bezgotovinsko plaćanje

Foto: Pixabay

Reč je takmičenju "Kešles Kejs Čelendž 2017" (Cashless Case Challenge 2017) koje je deo edukativne kampanje u godini borbe protiv sive ekonomije, navedeno je u saopštenju Naleda u kom se dodaje da je finale održano danas u Beogradu.

 

Pobednički tim su činili studenti Marija Demirović, Jelena Popović i Aleksandar Đukanov koji su predložili da sredstvo za plaćanje ne budu samo kartice i mobilni telefoni već sve moguće vrste "gedžeta" pa i satovi ili narukvice koji bi bili povezani sa računom putem novih tehnologija, navedeno je u saopštenju.

 

"Ideja tima 'Kontaktles voriors‘ ocenjena je kao najbolja jer zadovoljava sve kriterijume. Ima široki obuhvat, sprovodiva je i održiva i istovremeno utiče na smanjenje gotovine u opticaju i sive ekonomije, a posebno doprinosi finansijskoj inkluziji mladih", navodi se u saopštenju.

 

Organizatori takmičenja su Ministarstvo finansija i Naled, uz pokroviteljstvo kompanije Masterkard i u partnerstvu sa Sosijete Ženeral bankom, Fakultetom organizacionih nauka i studentskom organizacijom Kejs stadi klab.

 

Predsedavajući Saveza za fer konkurenciju u Naledu Goran Pitić je rekao da je podsticanje bezgotovinskih plaćanja važan deo Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije jer elektronske transakcije omogućavaju da budu evidentirane i vidljive poreskim organima i kada račun nije izdat.

 

"Studenti su pokazali visoku svest o štetnosti sive ekonomije po građane i privredu, a posebno o mogućnostima koje nove tehnologije pružaju u rešavanju ovog problema. Dobili smo niz kvalitetnih ideja, među kojima su uvođenje POS terminala na šaltere državnih institucija, razvoj plaćanja putem QR koda, uvođenje eČitača kao konkurencije POS terminalima i razvoj različitih mobilnih aplikacija za elektronska plaćanja", naglasio je Pitić.

 

U saopštenju piše da je drugo mesto pripalo ekipi "S-gen" sa beogradskog Ekonomskog fakulteta sa interesantnom aplikacijom usmerenom na studentsku populaciju, koja bi omogućila da u kafićima elektronski razmene i podele plaćanje računa.

 

Na trećoj poziciji našao se tim "24h" sa beogradskog FON-a sa idejom za uvođenje eČitača kartica na zelenim pijacama koji su jeftiniji, mobilni i ne moraju da budu umreženi s kasom dok bi njihovu nabavku finansirao grad ili država.

 

Inače, piše u saopštenju, glavna nagrada za prvoplasirani tim je plaćena stručna praksa za svakog člana u trajanju od šest meseci u kompaniji Masterkard, Sosijete Ženeral banci i Naledu.

 

Nagrada za sve članove tri prvoplasirana tima su tablet računari, promotivni i drugi pokloni, a nagradnim fondom predviđena je i promocija radova pet najboljih timova na sajtu uzmiracun.rs, dodaje se u saopštenju.

 


Konkuriši na praksu