Ministarstvo prosvete: Niko neće biti otpušten sa fakulteta

Nijedan zaposleni na državnim fakultetima u Srbiji neće biti otpušten. Nekim fakultetima ostavljena je mogućnost i da zapošljavaju nove kadrove, saopštilo je Ministastvo prosvete Republike Srbije.

 

Zgrada Ministarstva prosvete u Beogradu

Foto: Wikimedia.org

Poslednjih dana u medijima se plasiraju informacije da će zbog Odluke Vlade Srbije o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu APV i sistemu lokalne samouprave doći do otpuštanja zaposlenih na fakultetima.

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja vodi registar zaposlenih u visokoškolskim ustanovama u okviru FINVO baze ( Finansiranje visokog obrazovanja).

 

U tu bazu podatke unose isključivo visokoškolske ustanove na bazi kadrovske evidencije zaposlenih, i to je njihova zakonska obaveza.

 

Uvidom u tu bazu evidentno je da ne postoji potreba za otpuštanjem ni na osnovu prethodne Odluke o maksimalnom broju zaposlenih, a naročito ne na osnovu poslednje izmene te odluke.

 

Svi fakulteti će zadržati već zaposlene nastavnike i saradnike, a pojedinima je ostavljen prostor za zapošljavanje novih kadrova. Upravo zbog toga nastavni program i akreditacija neće biti ugroženi.

 

Na primer, prema podacima iz FINVO baze Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu ima 1.020 zaposlenih, a odlukom Vlade Srbije maksimalan broj zaposlenih je 1040. Ista situacija je i na ostalim visokoškolskim ustanovama.

 

Inače, na osnovu Uredbe o normativima i standardima uslova rada univerziteta i fakulteta za delatnosti koje se finansiraju iz budžeta Republike, visokoškolske ustanove se finansiraju na osnovu broja prvoupisanih studenata u svaku godinu studija.

 

Kako bi se podstakao razvoj IT sektora Vlada Srbije je u maju donela odluku da se na fakultetima koji imaju IT smerove zaposli 163 nastavnika i saradnika više nego što je predviđeno odlukom iz 2015. godine.


Konkuriši na praksu