Koronavirus ne odlaže ispitne rokove, fakulteti pod posebnim merama

Sve je više mlađih koji su zaraženi, a iako simptomi uglavnom blaži, lekari kažu da je izolacija neophodna.

 

Ispit i korona

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Studentima nije neobična socijalna distanca na ispitima. Tako je uvek, bar kad se polaže pismeno - da ne bi bilo prepisivanja.

 

Između 1.000 i 2.000 studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu polaže ispite u jednom ispitnom roku.

 

Junski je protekao bez ikakvih odlaganja, a ispita će biti i u julu i avgustu, kao bi se sve nadoknadilo. Polažu se testovi i odgovara usmeno, ali bez direktnog kontakta sa pacijentima.

 

"To je otprilike jedno ili dva sedišta zavisno od prostorije i odgovarajući razmak ukoso za red iza odnosno ispred, tako da niko ne bude previše blizu. Svi studenti koji su na ispitu nose maske i rukavice i isto tako nastavnici koji učestvuju u tom ispitu i koji su dežurni", objašnjava dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić.

 

Obezbeđenje na Ekonomskom fakultetu kontroliše da li se poštuju mere. Obavezna je dezobarijera, bez maske se na fakultet ne može.

 

Čitonica i klub ne rade, studenti su u zgradi samo dok polažu ispit. Rezultati se objavljuju dan-dva kasnije.

 

"Predviđamo neko vreme da ispitni materijali mogu da ostanu nekoliko dana na bezbednom mestu da bi se sami od sebe oslobodili eventualnog prisustva virusa. Takođe je preporuka profesorima da ispitne materijale ne nose kući, nego da sve to obavljau u zgradi fakulteta", kaže dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić.

 

 

Izvor: RTS

 


Konkuriši na praksu