Lažni profesor podučavao studente prava!

(Preuzeto sa sajta Vesti online - 22. 02. 2013.)

 

Šaban Nurić je uz pomoć lažne diplome godinama unazad dobijao mesta profesora na univerzitetima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Falsifikovanu diplomu je navodno stekao na prestižnom američkom pravnom fakultetu Mičigen Stejt Juniversiti.

 

fakultet

Lažni profesor uspeo je da prevari desetine privatnih univerziteta u BiH, Hrvatskoj i Srbiji na kojima predaje, iako je diploma jednog od najuglednijih američkih

univerziteta Mičigen Stejt Juniversiti, koju je imao - lažna.

 

Šaban Nurić iz Gračanice uspeo je da prevari čak i Ministarstvo prosvete i kulture RS, koje mu je priznalo diplomu doktora ustavnog prava, piše taj list i dodaje da je na osnovu ove diplome Nurić držao predavanja na više privatnih univerziteta u regionu.

 

Ceo slučaj izbio je na videlo nakon što su Nezavisne novine dobile mejl nezadovoljnih studenata iz Smederevske Palanke, koji su se žalili na loš kvalitet nastave i neusklađenost gradiva s bolonjskim procesom.

 

"Nezavisne" su nakon dobijanja ove informacije uputile dopis Univerzitetu Mičigen, na kojem je potvrđeno da "se sa stoodstotnom sigurnošću radi o falsifikatu". U Studentskoj službi te ustanove im je potvrđeno da je i potpis dekana Konela Alsupa falsifikovan i da je i Alsup potvrdio da je u pitanju lažna diploma.

Komisija Ministarstva prosvete i kulture RS za priznavanje diploma je Nuriću diplomu priznala 17. februara 2009. godine.

Profesor Mile Dmičić, koji je bio na čelu komisije, rekao je da njegova komisija nije osposobljena da se bavi ispitivanjem validnosti diplome, već da na osnovu dokumenata koje dobije od sekretara Komisije utvrdi da li postoji univerzitet koji je naveden i da li su podneseni dokumenti dovoljni da se izda rešenje.

 

Jelena Starčević, sekretar Komisije, istakla je da je Ministarstvo pokrenulo postupak provere diplome čim je od "Nezavisnih" dobilo informaciju.

Nurić je ovim novinama rekao da se radi o nesporazumu i da nisu mogli da dobiju s Univerziteta ništa bez njegove saglasnosti.


Konkuriši na praksu