Magistrirala u SAD, a kod zloglasne profesorke u Srbiji polaže ispit tri godine

(Preuzeto sa sajta Blic - 12. 02. 2013.)

 

Umesto obrazovanja, doživela sam mobing. Ponižavana sam kao čovek, a moj rad je omalovažavan - priča za "Blic" Ljubinka Nikolić, magistar geografije sa Hanter koledža u Njujorku. Ona već tri godine ne može da nostrifikuje diplomu na Geografskom fakultetu u Beogradu jer je profesorka Mila Pavlović, odranije poznata po najmanjoj prolaznosti na Univerzitetu, koči da položi poslednji deo ispita.

 

Geografski fakultet

 

Osim što je magistrirala geografiju u SAD, Ljubinka Nikolić ima i diplomu inženjera geologije Univerziteta u Beogradu, kao i titulu magistra unutrašnje dekoracije Akademije u Firenci.

 

Kada se u oktobru 2009. vratila u Srbiju, Geografski fakultet odmah joj je priznao američku diplomu uz preduslov da položi dva diferencijalna ispita - regionalnu geografiju i praksu i inovaciju u nastavi geografije.

 

- Praksu i inovaciju u nastavi geografije položila sam iz prvog puta sa osmicom. Regionalna geografija polaže se pred tročlanom komisijom. Kod dvoje profesora iz komisije takođe sam odmah položila sa desetkom, a kod profesorke Mile Pavlović, koja je treći član komisije, već tri godine ne mogu ni da izađem na ispit - priča naša sagovornica.

 

Počev od 2010. godine do danas, svaki njen susret sa profesorkom Pavlović, kaže, stvarao joj je mučninu i veliki stres zbog profesorkinog bahatog ponašanja, a za sve to vreme fakultet joj nije dozvoljavao da poslednji deo ispita polaže kod drugog profesora.

 

- Pri prvom susretu, profesorka Pavlović odbrusila mi je da nema vremena za mene i da dođem sutra, da bi me sledećeg dana, uz sarkastične komentare, opet vratila kući. Iduću priliku da se obratim profesorki dobila sam krajem 2011. Ponovo sam sa odlukom o nostrifikaciji gde piše koje ispite treba da polažem potražila profesorku, ali ona je tu odluku nadmeno bacila preko stola i rekla da je ne priznaje. Počela je da mi diktira druge ispite koje treba da polažem da bi se kasnije ispostavilo da ona ne može da menja odluke Naučnonastavnog veća - priča Ljubinka Nikolić.

Poslednji susret odigrao se u kabinetu Mile Pavlović, kada se profesorka konačno smilovala da se dogovore oko polaganja ispita.

- Dok mi je davala instrukcije za pripremanje ispita, svako njeno uputstvo zapisala bih i rekla "ok". Posle 17 godina života provedenih u Americi, reč "ok" je za mene isto kao i disanje. Profesorka je tada našla za shodno da mi nadmeno održi lekciju pred svim studentima kako se u Srbiji reč "ok" koristi samo na ulici, ali ne i u obrazovnoj ustanovi. Nakon bujice uvredljivih komentara s njene strane, zahvalila sam joj se na vremenu i uljudno izašla iz kabineta - kaže Nikolićeva.

Njena namera je da tuži fakultet kako bi, dodaje ona, problem mobinga u obrazovnim ustanovama prestao da se gura pod tepih.

Da podsetimo, više stotina studenata Geografskog fakulteta nije moglo da diplomira jer godinama nisu uspevali da polože ispit kod profesorke Mile Pavlović.

 

Dekan: Naći ćemo komromis

 

Prof. dr Dejan Filipović, dekan Geografskog fakulteta koji je na funkciji od oktobra prošle godine, kaže da je povodom problema između Ljubinke Nikolić i profesorke Pavlović razgovarao da Nikolićeva preostali deo ispita polaže pred celom komisijom, ali da ne postoji mogućnost da u toj komisiji ne bude i profesorka Pavlović.

- Planiram i da se sastanem sa profesorkom Pavlović kako bismo razgovarali o problemu i našli kompromisno rešenje. Za sada znam da profesorka nema ništa protiv toga da polaganju njenog dela ispita prisustvuju i druga dva člana komisije. Inače, prolaznost na ispitima kod profesorke Pavlović se znatno poboljšala tako da nismo imali dodatne zahteve studenata na način polaganja ispita - odgovara profesor Filipović. Dekan fakulteta, profesor Filipović, ističe da novo rukovodstvo ima dobar kolegijalni odnos sa profesorkom, što je uz ostvarenu kvalitetnu saradnju sa predstavnicima studentskog parlamenta rezultiralo smanjivanju dosadašnjih problema, na obostrano zadovoljstvo.


Konkuriši na praksu