Manje ilegalaca u domovima

(Preuzeto sa sajta RTS - 11. 02. 2013.)

Ustanova Studentski centar Beograd ove akademske godine pooštrila je nadzor u studentskim domovima. Posle desetodnevne kontrole, pronađeno je 13 studenata koji nisu imali pravo na smeštaj u domu. Preprodaja mesta je poslednjih godina znatno smanjena. Nadležni kažu da će biti još akcija tokom godine.

 

 

Mesta u studentskom domu

Prodaja mesta u studentskim domovima je pojava koja je poprilično stara, kažu upravnici domova. Najizraženija je bila u vreme ekonomske krize devedesetih godina, kada je postojala i kategorija takozvanih legalnih ilegalaca - tačno se znalo ko je u domu ilegalac.

 

Danas se protiv prodaje mesta i ilegalaca u domovima bore na različite načine.

Upravnik Studentskog doma "Lola" Rade Mitrić kaže da je portirska služba vrši proveru studenata očitavanjem kartica kada plaćaju stanarine.

 

Prema njegovim rečima, svaki stanar mora lično da dođe da plati stanarinu.

"Upravnici i referenti sa svojim saradnicima redovno obilaze sobe, proveravaju održavanje sobe, a tada se ujedno izvrši i provera ko stanuje u studentskim sobama", ističe Mitrić.

 

Studenti potvrđuju da postoji prodaja i preprodaja mesta. A u upravo završenoj desetodnevnoj kontroli u "Studentskom gradu" i "Četvrtom aprilu", pronađeno je trinaestoro studenata koji nisu imali pravo na dom.

Predsednik studentske službe doma "Lola" Zvjezdana Milačev kaže da se cene kreću od 150 do 400 evra.

"Studenti koji žive u stanovima konkurišu za studentski dom za mesto čisto da bi prodali nekom eto mesto. U ovom studentskom domu toga nema, uglavnom se to dešava u domovima sa većim smeštajnim kapacitetima", objašnjava Zvjezdana Milačev.

 

Student Tehnološko metalurškog fakulteta Ljubiša Radišić kaže da on lično poznaje nekoliko studenata koji su pokušali da kupe mesto.

Student Učiteljskog fakulteta UB Goran Anđelić navodi da preko studentskih sajtova čuje da dolazi do stuentske razmene.

"Mislim da to nije korektno prema studentima koji su ostvarili svoj uspeh i koji su zaslužili da dobiju mesto u Domu", dodaje Anđelić.

 

Do decembra, kažu u Ustanovi studentski centar, 270 mesta vraćeno je službi smeštaja, pa fakultetima. Usledila je još jedna provera, a 103 studenata pisalo je izjave o tome kako su kupili mesta.

 

Njihova sudbina uskoro bi trebalo da bude poznata - ili će ostati u domu i plaćati ekonomsku cenu ili će izgibiti mesto. Za one za koje se utvrdi da su prodali mesto kazna se zna - oni više tokom studija ne mogu da konkurišu za smeštaj.


Konkuriši na praksu